Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

Két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna tizenötmilliárd eurós – azaz több mint 5500 milliárd forintos – hiányát. Amennyiben a megállapodás megszületik, a tisztviselők szerint az új uniós hitelfelvétel az EU SURE rendszerén alapulna, amelyik még a COVID-19-világjárvány idején a segélyek finanszírozására szolgált – számolt be a mandiner.hu.

 

A gyakorlatban mindez azt jelentené, hogy Ukrajna nagyon olcsó hitelt kapna az Európai Uniótól, az EU-s kormányoknak pedig garanciát kéne nyújtaniuk arra, hogy az így felvett pénzt visszafizetik majd.

 

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint az ötletet május 18-20 között, a Bonnban megrendezésre kerülő pénzügyminiszteri találkozón fogják megvitatni majd. Szerintük az EU arra számít, hogy az Egyesül Államok is csatlakozzon a javaslathoz, és mintegy ötmilliárd eurót biztosítsanak majd. Így az EU-nak „csupán” tízmilliárd eurót kellene előteremtenie a közös hitelfelvételből.

 

 hirdetes_810x300  

A Bloomberg értesülése szerint a bizottság azt szeretné, ha a tagállamok nyújtanának garanciákat arra az esetre, ha Ukrajna nem fizetné vissza a kölcsönöket.

 

mandiner.hu

Megosztás:
Címkék: EU Hitel Ukrajna

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!