Nyitókép: Szijjártó Péter Fb-oldala

 

Egyre több dolog derül ki arról, milyen igényeket támaszthat Magyarország az Európai Unió felé azért, hogy beleegyezzen az orosz kőolaj embargójába.A BBC a hétfő esti Orbán-Von der Leyen találkozót követően azt írta, Magyarország több száz millió eurónyi forrást kért az olajfinomítók átalakítására és a helyreállítási alap pénzeinek felhasználása is felmerült igényként a kormány részéről. Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján elismerték, hogy Magyarország segítségre szorul ebben a kérdésben.

 

Egyre több információ kerül napvilágra Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hétfő esti budapesti tárgyalásairól. A megbeszélés célja az volt, hogy a bizottság felmérje a magyar igényeket azért, hogy Magyarország hozzájáruljon az Oroszország elleni hatodik szankciós csomaghoz. Ennek a része a tervek szerint az Oroszországból érkező olajszállítás teljes megtiltása.

 

Bár a bizottság legutóbb két évnyi haladékot ajánlott Magyarországnak, a kormány mégis elzárkózott és vétóval fenyeget. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, a lépés egy atombombával érne fel a magyar gazdaság számára, az energiaellátás átállításához pedig legalább öt évre és ezermilliárdokra lenne szükség.

 hirdetes_300x300  

 

A BBC szerint a magyarok pénzt és a szankciók lazítását kérik Brüsszeltől

 

A BBC hírfolyamában szereplő beszámoló szerint a magyar kormány több száz millió eurónyi pénzügyi hozzájárulást kér Brüsszeltől és az ügyet összekötné a helyreállítási pénzek folyósításával is. A brit csatorna emlékeztetett arra, hogy a Magyarországnak járó 7,2 milliárd eurós pénzügyi csomagot a jogállamisági aggodalmak miatt befagyasztotta az EU.

 

Múlt pénteken az unió külügyi főképviselője, Josep Borrell az Euronewsnak adott interjúban épp arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne kösse össze a magyar vétó ügyét a blokkolt helyreállítási pénzek felszabadításával: vagyis ne zsaroljon az embargó ügyében. A BBC cikke szerint a bizottság segítséget ajánlott Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak abban, hogy hogy hozzáférjenek a tengeren szállított kőolajhoz. Mindhárom országban nagy gondot jelent a tengeri kikötő hiánya, ez ugyanis más országokra utalja őket.

A Bizottság elismerte, hogy Magyarország segítségre szorul

 

Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer a szervezet brüsszeli sajtótájékoztatóján viszont azt hangsúlyozta, hogy semmilyen ígéretet nem tett Von der Leyen Budapesten, csak az igényeket mérte fel. Mamer azonban elismerte, hogy Magyarországnak különleges megoldásra van szüksége.

 

Elismerjük, hogy Magyarország és több, tengerparttal nem rendelkező, de Oroszországtól nagy mértékben függő ország különleges helyzetben van az orosz olajszállítások ügyében. Emiatt különleges megoldást kell találnunk számukra –

 

tette hozzá Eric Mamer bizottsági szóvivő

 

Erről szólt a megbeszélés. Konstruktív tárgyalás volt, amelyben kijelöltük azon területeket, amelyekben folytatjuk a munkát”

 

– mondta Eric Mamer.

 

A szóvivő néhány konkrét magyar igényt is megnevezett a tárgyalásokról.

 

„Világos, hogy Magyarországnak mint szárazföldi országnak megfelelő vezetékhálózatra van szüksége a többi forrás irányába az átálláshoz. De a megoldandó ügyek között van az olaj tárolása és a finomítása is. Ehhez is infrastruktúra kell. Ezen felül még az energiaszektor átalakítása is szóba került, ahhoz, hogy az orosz olajtól való elválás megvalósuljon”

 

– magyarázta Eric Mamer.

Mamert megkérdezték arról, hogy tárgyaltak-e a helyreállítási pénzek feloldásáról Budapesten. Azt válaszolta, hogy kizárólag az energiabiztonság kérdéseiről volt szó Orbán Viktor és Ursula von der Leyen között.

 

Szijjártó Péter is utalt a szankciók elfogadásának lehetőségére

 

A külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben sajtótájékoztatót tartott kormánypárti újságíróknak. Szijjártó Péter itt megismételte, hogy a bizottsági javaslat a mostani formájában rombolná Magyarország energiabiztonságát, ezt a kormány nem engedi meg. Viszont a korábbi kijelentéseitől eltérően a kormány feltételeire is utalt.

 

A szankciók elfogadása esetén komoly infrastrukturális beruházásokra lenne szükség Magyarországon, illetve kezelni kellene az intézkedésnek az árak emelkedésére gyakorolt hatásait is. – nyilatkozta Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter

 

Korábban a miniszter rendszeresen úgy fogalmazott, hogy az orosz energiaszállításokat ériontő szankciók a kormány számára vörös vonalat jelentenek és egyértelműen elutasítja azokat az Orbán-kormány.

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.