Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Németország és Franciaország baloldali kormányai nagy erőkkel azon dolgoznak, hogy megszüntessék az uniós tagállamok vétójogát. Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a héten az EU konszenzusos döntéshozatalának intézménye megszüntetéséről beszélt olyan területeken, mint az egészségügy, a külpolitikai és biztonságpolitika.

 

A radikális lépés kétségkívül az Európai Egyesült Államok létrehozását szolgálná, és von der Leyen felvetését már 13 tagállam elutasította. Ez a téma is igen jól mutatja, hogy a színfalak mögött az Ukrajna mellett látszólag egységesen kiálló tagállamok között kilométeres szakadék húzódik.

 

A lengyel kormányhoz kötődő politikusok szinte azonnal azzal reagált a vétójog eltörlésének felvetésére, hogy ez „hatalomrablás”, a nemzeti szuverenitás veszélyeztetése, és annak a jele, hogy „Berlin akarja uralni Európát”.

 

 hirdetes_810x300  

Brüsszeltől már megszokhattuk, hogy a korábban tagállamok által lefektetett szabályokat előszeretettel értelmezi újra saját ízlése szerint. Így, bár elvileg a tagállamok megállapodása szerint az uniós alapszerződés nem módosítható konszenzus nélkül, máris vannak, akik ennek ellenkezőjét állítják.

 

„Mindig is úgy érveltem, hogy az egyhangú szavazásnak bizonyos kulcsfontosságú területeken már nincs értelme, ha gyorsabban akarunk haladni”

 

fogalmazott Ursula von der Leyen.

 

Vétójog nélkül számolnák fel a vétójogot

 

Ferdinando Nelli Feroci volt uniós biztos, aki jelenleg a Nemzetközi Ügyek Intézetének (IIA) elnöke az Il Giornale-nek adott interjújában kijelentette, meggyőződése szerint az EU-szerződések felülvizsgálata lehetséges konszenzusos döntés nélkül.

 

Feroci szerint az EU szerződés 48. cikkelye azt írja elő, legalább egy tagállam, az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság kezdeményezésére lehet elindítani a döntést arról, hogy legyen-e felülvizsgálat. Az erről szóló szavazáson pedig elég, ha legalább 14 tagállam támogatja a javaslatot – vagyis az összes tagállam fele plusz egy ország.

 

Az Európai Parlament gyakorlatilag már kvázi kezdeményezte ezt a folyamatot, így ezen a téren várható még vita az EU-ban.

 

A vétó eltörlésével gyakorlatilag a nagy tagállamok lényegében elsöprő túlerőbe kerülnének a döntéshozatalban, a kelet-közép-európai országoknak esélye sem lenne megtörni a nyugat-európai többség akaratát. Az elmúlt néhány év példáival élve megvalósulhatott volna a betelepítési migránskvóta, csont nélkül átmenne a gazdaságokat és háztartásokat letaroló olaj- és gázembargó.

 

Egyre többször esik arról szó, hogy a nyugati pénztőke komoly lobbitevékenységet folytat annak érdekében, hogy „egyszerűsítse” érdekeinek érvényesítését Európában. Nem összeesküvés elmélet, hogy Soros György az EU folyamatosan a pénzpiaci kölcsönfelvételre (tehát hosszútávú eladósodásra) buzdítja, ahogy az is tény, hogy az EU második (Franciaország) és harmadik (Olaszország) legnagyobb tagállamát egykori bankárok vezetik: Emmanuel Macron és Mario Draghi.

 

A „vad Oroszország és a hegemón Németország között”

 

A fentiek fényében nem csoda, hogy a lengyel wPolityce portál újságírója, Jakub Maciejewski a minap írt egy kommentárt Közép-Európa kihívásairól „Közép-Kelet-Európának össze kell fognia az imperialista EU és a veszélyes Oroszország ellen”.

 

Cikkében Maciejewski arról ír, hogy nem szabadna engedni, hogy az ukrán menekültek védelmével és Ukrajna újjáépítésével teljesen lefoglalják Lengyelország forrásait, hiszen hazája továbbra is a vad Oroszország és a hegemóniára törő Németország között helyezkedik el.

 

„Nem sok időnk és mozgásterünk maradt a mérlegelésre Berlinnel és Brüsszellel szemben az EU formájáról folytatott vitákon. Eltökéltségünket felhígítják a veszélyek elbagatellizálása, Lengyelország elitjének gerinctelensége, és hatalmas erőhatások érnek minket dezinformáción és befolyáskupeceken keresztül”.

 

írta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.