Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Minősített felelősségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol „közös életünkről és világban betöltött helyünkről”.

 

A Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentisztelet után a Kossuth téren folytatódott a beiktatási ünnepség. Katonai tiszteletadást követően Balázs János világhírű zongoraművész Liszt Ferenc Rákóczi-induló négykezes zongoraátiratát adta elő tanítványával a Kossuth téren, Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatási díszceremóniáján.

 

A felvezető előadásokat követő ünnepi beszédében Novák Katalin köszöntötte „a világ összes magyarját”, és megköszönte „a megválasztásával kifejezett bizalmat”, amiből elsősorban felelősség fakad azok iránt, akik végig támogatták munkájában és azok iránt is, „akik ma még bizalmatlanok, és elutasítóak”.

 hirdetes_810x300  

 

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött Novák Katalin államfői beiktatási programja

 

Az államfő kiemelte: ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként. Novák Katalin úgy fogalmazott: együtt vagyunk, itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk.

 

„Bár ma süt a nap, és nekünk magyaroknak sok okunk van az ünnepségre, a büszkeségre és az ünneplésre, egy sötét felleg árnyékot vet az életünkre, a háború”

 

– fogalmazott, megjegyezve, hogy a jelenlegi háború nem egy videójáték, nem fotoshop és nem Ukrajnában valódi a sebesült katonák és civilek vére, valódi a családok szétszakítottsága, a fegyverek ropogása, valódi a megrendülés, valódi a félelem.

 

Budapest, 2022. május 14.
Novák Katalin köztársasági elnök (k) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j), mielõtt a díszegység felvonja Magyarország lobogóját az államfõ beiktatási díszceremóniáján az Országház elõtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Ukrajna megtámadása azonnali és jól átgondolt hosszú távon érvényes válaszokat követelt – folytatta Novák Katalin. Rámutatott: a magyarok az első menekültek megérkezésével február 25-én mérlegelés nélkül és ösztönösen siettek a bajbajutottak segítségére, azóta 700 ezer menekült lépett át a biztonságot jelentő magyar földre. Mindannyian szembesültek a segítőkészségünkkel: fedelet, ételt, munkát, tanulási lehetőséget biztosítunk a menekült családoknak. Magyarország emberségből jelesre vizsgázott – hangsúlyozta az államfő.

 

Novák Katalin tíz pontban foglalta össze Magyarország álláspontját a szomszédban zajló háborúról

 

  1. Elítéljük a putyini agressziót.
  2. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítására tett bármilyen törekvésekre.
  3. Mi magyarok békét akarunk, mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút.
  4. Ez nem a mi háborúnk, követeljük a háborús bűnök kivizsgálását.
  5. Az igazság oldalán állunk, amikor jogunk van egy döntésre nemet mondani, nemet fogunk mondani.
  6. Többszörösen megvédett szuverenitásunkról nem vagyunk hajlandóak lemondani.
  7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai szövetséghez.
  8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért, de nem támogatunk olyan szankciókat, amik a magyaroknak jobban fájnának, mint Oroszországnak.
  9. Készséggel vállalunk szerepet a béketárgyalások lefolytatásában.
  10. Az Ukrajnában élő magyarok jogaihoz ragaszkodtunk, eddig is ragaszkodtunk és a jövőben is ragaszkodni fogunk.

 

Budapest, 2022. május 14.
A díszegység felvonja Magyarország lobogóját Novák Katalin köztársasági elnök (j) beiktatási díszceremóniáján az Országház elõtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Novák Katalin kifejtette, Magyarország az április 3-i választásokon egyértelmű és elvitathatatlan döntést hozott arról, hogy a 12 éve kormányzó politikai közösségre bízza az ország irányítását a következő négy évben is.

 

„Nemzetem és hazám iránti elkötelezettségem nem változik. Feladatom megtalálni azt a mélységet és magasságot, ahol a magyaroknak magától érthetődő összetartozása van. Az életünk azokat a dolgait keresem és mutatom majd meg, amelyek túl vannak a pártpolitika természetes szembenállásán. Kötelességemnek érzem megérteni a különböző álláspontokat alakító érveket, és segíteni elfogadtatni a többség döntését a véleményükkel alulmaradókkal is”

 

– fogalmazott és hangsúlyozta:  aszuverenitás bölcsője a család, és a nemzet egysége is a családban kezdődik.

 

Hozzáfűzte, államfőként itthon és a nagyvilágban is szót emel majd azért, hogy segítség a fiatalokat a családalapításban, támogassuk a nagycsaládokat, a gyermeket örökbefogadókat és a gyermeküket egyedül nevelőket.

 

Novák Katalin beiktatási beszédje

 

hirado.hu/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.