Csaba
  • HUF: 407.73
  • USD: 1.03
  • 17 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

NATO-bővítés: Törökország elég világos feltéteket szabott a finneknek és a svédeknek

Az egyik ilyen, hogy ha NATO-tagok akarnak lenni, fel kell hagyniuk a terrorista szervezetek támogatásával.

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Sohn

 

Törökország külügyminisztere vasárnap kijelentette, hogy Svédországnak és Finnországnak fel kell hagynia a terrorista csoportok támogatásával, egyértelmű biztonsági garanciákat kell nyújtaniuk, és fel kell oldaniuk a Törökországgal szembeni exporttilalmakat, ha valóban a NATO tagjai akarnak lenni.

 

Hivatalosan eddig Finnország jelentette be a tagfelvételi igényét, ám szinte borítékolható, hogy Svédország is hasonló bejelentést fog tenni napokon belül.

 

A Reuters beszámolója szerint a NATO-tagállamok külügyminisztereinek berlini találkozóján Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter találkozott svéd és finn kollégáival, és elmondta Törökország aggályait csatlakozásuk kérdésében.

 

Hozzátette, hogy Törökország nem fenyeget senkit és nem befolyásszerzés a célja, hanem arról van szó, hogy Svédország támogatja a PKK kurd fegyveres csoportot, amelyet Törökország és az EU, valamint az USA is terrorcsoportként tart számon. 

 

Törökország most azt követeli a két potenciális tagjelölti státuszért folyamadó országtól, hogy hagyjanak fel “a terrorszervezetek támogatásával”, és szüntessék meg egy hadiipari áruk Törökországba irányuló exportjának tilalmával.

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken alaposan meglepte a szövetségeseket, mikor kijelentette, hogy Törökország nem tudja támogatni a bővítési terveket, mivel a két leendő jelölt ország  “sok terrorszervezetnek adnak otthont”. Később szombaton Ankara finomított a retorikán, és hangsúlyozta, hogy nem zárta be az ajtót, csak feltételei vannak.

 

Körkép.skm reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket