Nyitókép: AP Photo/Rodrigo Abd

 

A napokban az egyik áldozat ismertette azokat az állítólagos gaztetteket, amelyeket az orosz katonák követtek el az ukrajnai háborúban a helyi civilek ellen. 

 

Mikola, az ukrán civil elmondása szerint az oroszok őt és két testvérét arra kényszerítették, hogy térdeljenek le egy frissen ásott gödör szélére egy búzatábla mellett, Észak-Ukrajnában. Előtte bekötötték a szemüket és megkötözték őket.

 

A Wall Street Journalban (WSJ) megjelent leírás szerint ezt követően az első töltény az öccsét, Jevhent ölte meg, a második pedig a bátyját Dimitrót. A Mikolának szánt töltény közvetlenül a férfi jobb füle melletti részt találta el, és a szája jobb oldalán távozott.

 hirdetes_300x300  

 

Az orosz katonák ezt követően Mikolát begördítették Jevhen sírjába, majd megérezte magán Dimitró testének súlyát, akit rádobtak. Mikola csak később tudatosította, hogy valaki lapáttal dobálja rájuk a földet.

 

„Akkor tudatosítottam, hogy élek“

 

– mondta a 33 éves Mikola.

 

A lövedék az arcán belülről érte a felső állkapcsát anélkül, hogy komolyabb sérüléseket okozott volna, de Mikola elmondása szerint a kivégzés túlélése után is gyötrelmes utat kellett megtennie hazafelé, ugyanis egész idő alatt folyamatosan kerülnie kellett az orosz erőket.

 

Mikola leírása egyike annak a több ezer ügynek, amelyeket az ukrán ügyészek az orosz fegyveres erők ellen gyűjtenek be, háborús bűnök elkövetésével vádolva őket, beleértve az önkényes kivégzéseket, kínzásokat és nemi erőszakot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!