Nyitókép forrása: Dmytro Kozatsky, Twitter//Kozatsky_D

 

Az ukrán haderő feladja Mariupolt. Hétfőről keddre virradó éjszaka még arról érkeztek hírek, hogy több mint 250 ukrán katonát szállítottak át az orosz által ellenőrzött területekre vagy kórházba, kedden reggel a Reuters már az ukrán csapatok teljes mariupoli kivonásáról írt. Ezzel véget ért az orosz-ukrán konfliktus eddigi legvéresebb csatája.

 

A létfontosságú kereskedelmi kikötővel rendelkező Mariupol elvesztése Ukrajna eddigi legsúlyosabb veszteségének számít, amit a mainstream sajtóban kissé talán túlhangsúlyozott harkivi ukrán előrenyomulás híre sem kompenzálhat.

 

Mariupol gyakorlatilag hetek óta orosz kézen van, ám az ukrán védők bevették magukat a közel 10 négyzetkilométernyi területű Azovsztal acélgyár komplexumába, amelynek labirintusszerű, föld alatti járatai miatt igen jól védhető. A hely a bombázások elől menekülő civileknek is helyt adott.

 

 hirdetes_810x300  

Az oroszok többször is ultimátumot adtak az védőknek, ajánlatot is tettek, hogy hadifogolyhoz méltó bánásmódban részesülnek, ha feladják pozícióikat. A védők között azonban ott voltak a neonáci Azov hadtest tagjai is, akik nem nagyon reménykedhettek abban, hogy az oroszok majd kesztyűs kézzel bánnak velük, így kitartottak.

 

Végül a szemben álló feleknek sikerült megállapodni először a járatokban rejtőző civilek evakuálásáról,

 

hétfőn pedig közel 260 ukrán katonát szállítottak át a kelet-ukrajni szakadár népköztársaságok területére, több mint 50 közülük azonnali kórházi ellátásra szorult.

 

Az ukrán haderő hivatalos közleményben kedd reggel azt írta, hogy

 

„A mariupoli helyőrség teljesítette küldetését”

 

A megfogalmazás arra utal, hogy Ukrajna kénytelen lesz hallgatólagosan vagy nyíltan elismerni, elvesztette a várost. Főleg, hogy a közlemény azt is elárulta, hogy a katonai vezérkar utasította az Azovsztalban lévő csapatok vezetőit, hogy mentsék meg a személyzet életét. 

 

Az ukrán helyettes védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy „minden ukrán katonát hazahoznak fogolycserével”.

 

Becslések szerint 600 katona tartózkodott az acélműben, így az evakuálás még zajlik.

 

Ha hinni lehet a nyugati sajtóban megjelent híreknek, akkor Mariupol teljes bevétele Oroszországnak ugyan jelentős előrelépés, ám a kelet-ukrajnai Harkiv városa környékéről kiszorultak (vagy kivonultak), az ukrán csapatok pedig állítólag egészen az orosz határig nyomultak előre.

 

A háború folytatódik, kedd hajnalban a sajtó robbanássorozatról számolt be Lviv (Lemberg) városában, amely az ukrán katonai ellátmánylogisztika egyik központja.

 

Körkép.sk, Reuters, BBC

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.