Nyitókép: Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

 

Az Oscar-díjas A némafilmes című film rendezője, a francia Michel Hazanavicius legújabb filmjének, a Coupez! (Ennyi!) című zombikomédiának versenyen kívüli díszbemutatójával kezdetét vette kedd este a 75. cannes-i filmfesztivál. A díszbemutatót megelőző megnyitó ünnepségen videókapcsolaton keresztül bejelentkezett Kijevből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Egy új Chaplinre van szükség, aki bebizonyítja, hogy a mozi nem néma az ukrán háborúval szemben” – jelentette ki az ukrán elnök a cannes-i fesztiválpalota Lumiere termében összegyűlt, mintegy háromezer fős szakmai közönségének.

 

Mi harcolunk tovább, nincs más választásunk. (…) Meggyőződésem, hogy a diktátor elbukik” – tette hozzá, párhuzamba állítva Vlagyimir Putyin orosz elnököt Charlie Chaplin A diktátor című filmjének címszereplőjével.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukrán elnök a háború áldozatairól, a Kijev melletti Bucsában megöltekről, Mariupol ostromáról beszélve közvetlenül megszólította a filmes alkotókat.

 

Százak halnak meg mindennap. Nem fognak felállni a forgatás végét jelző csapó után. A mozi hallgatni fog vagy beszélni fog minderről? Ha van egy diktátor, ha van egy háború a szabadságért, ismét minden az egységünkön múlik. Kimaradhat-e ebből az egységből a filmművészet?” – fogalmazott Zelenszkij.

 

Az ukrán elnök úgy vélte, hogy „a gyűlölet el fog tűnni és a diktátorok meghalnak”, de a győzelemhez szükség van a mozira is.

 

Köszöntőjében a zsűrielnök is az ukrán háborúról beszélt.

 

Valószínűleg az lenne logikus, legalábbis emberi, ha most örömmámorban úsznék attól, hogy önök előtt állhatok a világ legjelentősebb fesztiváljának az elnökeként, ünnepelném az eseményt és élvezném a megtiszteltetést, ami engem ért. De van-e hozzá jogom?” – mondta Vincent Lindon.

 

Erről a helyről nem inkább arról kellene beszélni, amely az egész világot foglalkoztatja, a vérző, szenvedő bolygónk gondjairól, amely a hatalmak közönyében ég el?” – tette fel a kérdést a francia színész, majd a kultúra szerepét méltatta a társadalomban.

 

Vincent Lindon emlékezetett arra, hogy a cannes-i fesztivál „a fasizmus elleni küzdelem szándékából jött létre” 1939-ben, s „a hivatalos programba meghívott filmeknek nem kizárólag az a céljuk, hogy megtöltsék a mozikat”.

 

Vincent Lindon szerint a film egy „olyan masszív érzelmi fegyver, amelynek a tudatra ébredést kell segítenie és a közöny ellen kell harcolnia”.

 

A hivatalos programban a verseny szerdán kezdődik. A 155 ország által több mint 2200 benevezett filmből 21 versenyezhet a fődíjért. Közülük naponta kettőt láthat a fesztiválközönség. A fesztivál nem kíván hivatalos orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy vagy újságíró megjelenne a fesztiválon, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!