Nyitókép forrása: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

 

Az elmúlt napokban rengeteg szó esett róla, most már hivatalosan is elhangzott: az EU hatalmas, 297 milliárd eurós csomagot különít el az orosz energiahordozóktól való függőség felszámolására, az energiahatékonyság  növelésére (értsd: takarékoskodás) és a megújuló energia terjesztésének finanszírozására (értsd: belföldi alternatívák erősítésére).

 

A csomag kétségkívül arra szolgál, hogy megtörje az orosz olaj- (és majd a gáz-) embargót ellenző tagállamok ellenállását. Kérdés, hogy mennyire válik be, az Európai Bizottság ugyanis az utóbbi időben mind pénzosztás, mint a korábbi megállapodások betartása terén elég megbízhatatlanná vált.

 

Persze, az is lehet, hogy az egész csak új ruhába öltöztette a közös hitelfelvétel sokak által kritizált tervét, vagy az a célja, hogy csökkentse az olajembargó esetleges bevezetése miatti pánikhangulat hatását. Az olajembargóról érdemi döntés vélhetően a tagállamok május végi rendkívüli csúcstalálkozóján születik majd, nyilván Brüsszel addigra szeretné megpuhítani a vonakodó országokat.

 

 hirdetes_810x300  

A most belengetett, közel 300 milliárd euróból ugyanis 225 milliárd csak át van csoportosítva a helyreállítási alapból – ez a tétel ráadásul nem támogatás, hanem hitel. A fennmaradó 72 milliárd euró nem hitel, hanem támogatási tétel.

 

A javaslat, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentett be szerda délután, ismételten tele van átgondolatlan lépésekkel. Például energiatakarékossági programok és kampányok indítását szorgalmazza a tagállamoknál, annak érdekében, hogy a következő fűtési szezon idején is legyen elég földgáz. A cél, hogy a gáz- és olajigény 5 százalékkal csökkenjen.

 

Békeidőben nyilván van értelme ilyen kampányoknak, de a mostani feszült geopolitikai és energia szempontjából bizonytalan időkben az ilyen felvetések a „gázhiány” szinonimái lehetnek, vagyis növelhetik az emberek aggodalmait.

 

Von der Leyen elsütötte Angela Merkel híres-hírhedt mondatát:

 

„Most a lehető leggyorsabban csökkentenünk kell az Oroszországtó való energiafüggőségünket. Képesek vagyunk rá”

 

fogalmazott.

 

A csomag azonban nem csak pénzt kínál a változtatások megvalósítására, hanem szigorítja az EU korábbi energiával összefüggő klímacéljait is. Például 2030-ra 9 százalék helyett 13 százalékos megtakarítást kell elérni az energia terén, illetve 40 helyett 45 százalékra kell addigra növelni a megújuló energiaforrások részarányát az energiamixben.

 

Brüsszel napelemépítési kötelezettséget róna ki a kereskedelmi és középületekre, sőt a lakóépületekre is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.