Csaba
  • HUF: 407.73
  • USD: 1.03
  • 17 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Srí Lankán szinte már egy csepp benzin sincs, az emberek verekednek az élelmiszerért

Napi több órás áramkimaradás, bezárt iskolák és az államadósságát törleszteni képtelen ország.

Nyitókép: AP Photo/Eranga Jayawardena

 

Több ezren álltak sorba a töltőállomásoknál Srí Lankán, ahol szinte már egy csepp benzin sincs, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik. Napi több órás áramkimaradás, bezárt iskolák, az áruhiány miatt tettlegességig fajuló versengés és az államadósságát törleszteni képtelen ország, melynek alig több mint 25 millió dollárnyi devizatartaléka maradt.

 

Egyre rosszabb a helyzet Srí Lankán. Az országban évtizedek óta nem volt ilyen súlyos gazdasági válság – az üzemanyag hiánya miatt leállt a közlekedés, csak a mentők és létfontosságú feladatot ellátó szolgáltatók tudnak közlekedni. A hatóságok országos áramkorlátozást is bejelentettek, amely naponta akár négy órán át is tarthat, mivel nem tudnak elegendő üzemanyagot szállítani az erőművekbe.

 

Az üzemanyaghiány miatt bezárták az állami és magániskolákat, és otthonmaradásra kérték a köztisztviselőket is. Az országban emberek ezrei napokig álltak sorba a benzinkutakon.

 

A kormány az elmúlt hónapokban nehezen teremtette elő a pénzt az üzemanyag, a gáz és más alapvető élelmiszerek importjára, mert a szigetország a csőd szélén áll. A gazdasági nehézségek politikai válságot idéztek elő, a kormánynak széles körű tiltakozásokkal és zavargásokkal kell szembenéznie.

 

A tüntetők rendszeresen eltorlaszolják a főutakat, üzemanyagot követelnek, és egyes országrészekben az árukért folyó versengés tettlegességig fajul a tévék felvételei szerint. Az elnöki palótánál az új vezetés lemondását követelték, őket a rendőrség vízágyúval és könnygázzal oszlatta fel.

 

Srí Lanka felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár. A pénzügyminisztérium szerint az országnak jelenleg csak 25 millió dollárnyi használható devizatartaléka van.

 

A kormányfő hétfőn azt mondta, hogy mintegy 75 milliárd dollárra lenne sürgősen szükség az alapvető cikkek biztosításához, de az ország kincstára még egymilliárd dollár előteremtésével is küszködik.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket