Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

A Donbasz megsemmisült, maga a földi pokol – közölte csütörtök éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

A megszállók még nagyobb nyomást próbálnak helyezni ránk. Az ott maga a pokol, és ez nem túlzás” – hangoztatta az ukrán elnök. “Folyamatos csapások érik Odessza térségét és Ukrajna középső városait. A Donbasz teljesen megsemmisült” – tette hozzá Zelenszkij.

 

Miután az orosz erők Kijev környékéről kénytelenek voltak elvonulni, Oroszország a Luhanszk és Donyeck megyéből álló Donyec-medencében, a Donbaszban összpontosítja erőit, és próbál minél nagyobb területet ellenőrzése alá vonni. Véget érni látszik viszont az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol ostroma, ahol a még ukrán kézen lévő Azovsztal acélműben orosz közlés szerint 1730 ukrán harcos adta meg magát.

 hirdetes_810x300  

 

A területet ellenőrző Moszkva-barát szakadárok vezetője szerint ez az ott lévő ukrán fegyveresek mintegy felét jelentheti. A gyártelepen védekező Azov-ezred parancsnokhelyettese egy mindössze 18 másodperces videoüzenetben annyit közölt, hogy ő és az ezred más vezetői az Azovsztalban vannak. “Folyamatban van egy bizonyos művelet, de ennek részleteit nem fogom elárulni” – mondta Szvjatoszlav Palamar.

 

Az Egyesült Államok a napokban rekordméretű, 40 milliárd dolláros támogatást hagyott jóvá Ukrajna megsegítésére. A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport pedig további 18,4 milliárd dollárt ígért Ukrajnának. Zelenszkij szerint ez előrébb hozza a győzelmet, és “ugyanolyan fontos, mint a fegyverek, amelyeket kapunk”.

 

Amerikai illetékesek azt közölték, hogy az Egyesült Államok olyan rakétákat akar eljuttatni Ukrajnába, amelyekkel az ukrán haderő képes megtörni az orosz tengeri blokádot. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal vádolta meg Oroszországot, hogy fegyverként használja az egész világ ellen az élelmiszert, s túszul ejtette Ukrajna terményeit, amely így nem csak az ukránokhoz nem jut el, hanem több millió emberhez sem világszerte.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!