Nyitókép: BSIP/UIG/GETTY IMAGES

 

Már 12 országban azonosították a majomhimlő megjelenését, 9 európai államban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Világszerte 80 megbetegedésről biztosan tudni, hogy a Nyugat- és Közép-Afrikából származó vírus okozta, és további 50 gyanús eset van.

 

„A majomhimlő mérsékelten fertőzőképesnek tekinthető az emberek között. Nagyon valószínű, hogy a vírus szoros érintkezés révén, például szexuális úton terjed”

 

– mondta Christian De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője.

 

 hirdetes_810x300  

A fertőzötteket, vagy a vírusnak kitetteket a más típusú himlők ellen kifejlesztett oltóanyagokkal kezelik, amelyek hatásosnak bizonyulnak a majomhimlő ellen is.

 

„Van egy olyan gyógyszer, amelyet az amerikai kormány szponzorál. Elsősorban az volt a cél, hogy legyenek felhalmozott készletek a fekete himlő ellen, ha az valaha is kiújulna, vagy esetleg biofegyverként vetnék be valahol. Ez a gyógyszer azonban egész víruscsaládok ellen hat, a fekete himlőn kívül a tehénhimlő és a majomhimlő ellen is jó. Az amerikai és az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte. Nagyon optimista vagyok a hatékonyságát illetően”

 

– jelentette ki Dennis Hruby, a gyógyszert kifejlesztő cég tudományos igazgatója.

 

A majomhimlő ritka fertőzésnek számít, általában enyhe lefolyású és a legtöbb beteg pár hét alatt felépül belőle.

 

euronews.com

Megosztás:
Címkék: majomhimlő vírus

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!