Nyitókép: Getty Images

 

Belgium lett az első ország, amely 21 napos kötelező majomhimlő-karantént vezet be: aki elkapja a vírust, annak mostantól három hétig izolálódnia kell – közölték a belga egészségügyi hatóságok, miután az országban három megbetegedést regisztráltak – számol be a Daily Mail. A fő aggodalmat a belga szakemberek szerint az váltotta ki, hogy már 14 ország erősítette meg a vírusos betegség megjelenését. 

 

A belgiumi fertőzések, amelyek közül az elsőt pénteken regisztrálták, mindegyike egy Antwerpenben rendezett fesztiválhoz kapcsolódik.

 

Egyelőre a járvány lehetséges következményeiről csak nagyon bizonytalan információk állnak rendelkezésre. Sem a terjedés sebességéről, sem pedig a vírus által okozott betegség halálozási rátájáról nincsenek biztos adatok.

  hirdetes_300x300   

 

Afrikai országokban végzett vizsgálatok szerint a halálozási arány 3,6%, ez a himlővírusok között enyhének számít, de például a koronavírus ennél alacsonyabb mutatóval is milliók halálát okozta a világon. A halálozási arány magasabb a gyermekek és a fiatal felnőttek körében, és az immunhiányos személyeket különösen veszélyezteti a betegségek. A legtöbb ember azonban felépül a betegségből, ami általában 2-4 hétig tart.

 

A majomhimlő-fertőzés lappangási ideje általában 6-16 nap, de akár 3 hét is lehet. A betegség tünetei közé tartozik: a láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség.

 

A kiütések gyakran az arcon jelennek meg először, majd átterjednek az egész testre, beleértve a nemi szerveket is. A kiütések különböző fejlődési szakaszokon mennek keresztül, mielőtt végül varasodnak és leesnek. Ekkor a beteg már nem fertőz. A fő különbség a himlő és a majomhimlő tünetei között az, hogy a himlő a majomhimlővel ellentétben nem okozza a nyirokcsomók megduzzadását.

 

portfolio.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!