Nyitókép forrása: SITA/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP

 

A szakértők szerte a világon próbálnak rájönni, mitől terjed szokatlanul gyorsan a majomhimlő eredeti fertőzőterületén, Afrikán kívül. Egy nemrégiben megjelent elemzés szerint az LGBTI-közösség veszélyeztetettebb.

 

A betegség Nyugat-Afrikában fordul elő, megjelenése az afrikai kontinensen kívül nem újdonság, ám az elmúlt hetekben szokatlanul nagy esetszámban és nagy földrajzi kiterjedésben mutatta meg magát. Szombaton már 92 esetet regisztráltak, 28 „gyanús” eset mellett, 12 országban (Nagy-Britannia, Norvégia, Portugália, Ausztria, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Kanada, Egyesült Államok, Ausztrália).

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra számít, hogy világszerte újabb eseteket azonosítanak. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a majomhimlő kórokozója messze nem olyan, mint a koronavírus volt, nem képes a levegőben terjedni, és sokáig túlélni élettelen tárgyakon. A megfertőződéshez érintésre, testnedvvel való érintkezésre van szükség. A lappangási idő 6-13 nap.

 

 hirdetes_810x300  

Jelenleg az igazolt esetek alapján úgy becsülik, hogy az R0, ami arra adja meg a választ, hogy egy fertőzött átlagban mennyi embertársát fertőzi meg, még mindig kisebb mint 1.

 

Az igazán nagy kérdés jelenleg az, hogy miért jelent meg ilyen gyakorisággal Afrikán kívül a betegség. Vannak teóriák, miszerint egy fertőzőképesebb új himlőtörzsről lehet szó, egy másik elképzelés szerint az utazási korlátozások koronavírus utáni leomlása tehet az egészről.

 

Az európai hatóságok már szekvenálják a gócpontokból gyűjtött mintákat, hogy megállapítsák a kórokozó pontos variánsát és az esetleges mutációk jelenlétét. Ez azonban még napokba, inkább hetekbe telhet.

 

A majomhimlő miatt egyelőre csak szórványosan jelent meg pánik, ám mivel a veszélyeztetettebb csoportok között a homoszexuálisok is szerepelnek, a kutatók nyilatkozataikban gyakran hangsúlyozzák, hogy nem szabad megbélyegezni a fertőzötteket.

 

A fertőzés megjelenése nyilván nem közvetlenül a nemi irányultsággal van összefüggésben, hanem a szexuális életvitellel, a szexuális partnerek váltogatásának gyakoriságával. A WHO már elismerte, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy a vírus „genitális formában” ütötte fel a fejét a népességen belül, és most úgy terjed, mint egy nemi betegség. Ez megmagyarázná, miért fordul elő a korábbinál gyakrabban.

 

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy – ha a fenti következtetések helyesek – a betegség a nyári hónapokban tovább fog terjedni, az emberek egy része ugyanis nyáron egy vagy több tömegrendezvényen, fesztiválon is részt vesz. Ezzel kapcsolatban azt is kijelentették, hogy promiszkuitás (a szexuális partnerek gyakori váltogatás) visszafogása vagy felfüggesztése jelentősen csökkentheti a megfertőződés esélyét.

 

A veszélyeztetett csoportok kérdése politikailag is problémás. Nagy-Britanniában például az LGBTI-közösségekben terjed a kór, Belgiumban pedig egy melegfelvonulás volt gócpont május elején. A spanyol hatóság szintén nemrég számolt be róla, hogy az ottani fertőzöttek zöme homoszexuális fiatal férfi, az eseteket pedig kapcsolatba hozták a Kanári-szigeteki Gay Pride Festival Maspalomas fesztivállal – a tíz napig tartó rendezvényen több tízezer ember vett részt.

 

Körkép.sk, DennikStandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!