Nyitókép: AP Photo/Michal Dyjuk

 

Mateusz Morawiecki szerint Norvégiának meg kellene osztania a magasabb olaj- és gázárak következtében a közelmúltban elért gigantikus nyereségét – különösen Ukrajnával.

 

A lengyel kormányfő, akit a Bloomberg amerikai hírügynökség idéz, és aki vasárnap egy ifjúsági csoport találkozóján válaszolt a kabinet energiapolitikáját firtató kérdésre, elmondta: a szénerőművekre támaszkodó Lengyelország a megújuló energiaforrásokra és az atomenergiára kíván átállni, miközben leállítja az Oroszországból és bizonyos „arab” országokból származó olaj- és gázszállításokat.

 

„De vajon óriási pénzt kellene fizetnünk Norvégiának a gázért – négyszer-ötször annyit, mint egy évvel ezelőtt? Ez beteges!”

 

– fogalmazott Morawiecki.

 hirdetes_810x300  

 

„Meg kellene osztaniuk ezeket a többletnyereségeket. Ez nem normális, ez igazságtalan. Ez egy közvetett zsákmányszerzés a Putyin által indított háborúból”

 

– érvelt a miniszterelnök.

 

Norvégiából jön majd a gáz

 

Lengyelország még ebben az évben befejezi a Norvégiából érkező gázvezeték megépítését, amely segítene pótolni az Oroszországból érkező gázszállítást – amelyet a múlt hónapban szakítottak meg, miután Lengyelország nem volt hajlandó rubelben fizetni.

 

Az ország úgy látja, hogy gázszükséglete ebben az évtizedben mintegy 50 százalékkal nő, mivel a közműszolgáltatók új erőműveket építenek az elöregedő széntüzelésű egységek helyett.

 

A Norvégiával és Dániával kötött megállapodás az északi-tengeri összeköttetés megépítéséről döntő fontosságú volt a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság párt azon törekvései szempontjából, hogy megszakítsa az Oroszországgal való energetikai kapcsolatokat.

 

Az állami irányítás alatt álló PGNiG SA, Lengyelország meghatározó gázipari vállalata az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest több mint kétszeresére, 9,6 milliárd zlotyra (2,19 milliárd dollár) növelte kamat- és adófizetés, amortizáció és értékcsökkenés előtti eredményét. A nyereség növekedése főként a norvég egységének köszönhető, amelynek csaknem a felét adta, és profitált az olaj- és gázárak ugrásszerű emelkedéséből.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.