Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Az Európai Unió tagállamai közel állnak ahhoz, hogy megállapodásra jussanak az orosz olajimport tilalmáról – közölte Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter hétfő késő este a ZDF hírtelevízióban.

 

„Napokon belül áttörést fogunk elérni”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy egy ilyen tilalom nem okozna azonnal károkat Oroszországnak, mivel az olaj világpiaci árának megugrásával kisebb exportvolumen mellett is nagyobb bevételt realizálna.

 

Kijelentette, az EU és az Egyesült Államok a globális olajárak korlátozását fontolgatja, ami merőben „szokatlan intézkedés”, ám – érvelt Habeck” – „jelenleg szokatlan időket élünk”.

 hirdetes_810x300  

 

Oroszország biztosítja az EU földgázigényének 40 százalékát és az importált olaj 27 százalékát. Szlovákia 100 százalékban az orosz kőolajtól függ.

 

Németország szerint az év végéig minden Oroszországból érkező olajimportot betilt. Kérdés, hogy néz majd ki ez a gyakorlatban, mivel Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajexportáló országa (az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után).

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy Habeck tévében tett kijelentéseinek mennyi a gyakorlati értéke, mivel az EU országvezetői május végén (30-31-én) fognak tárgyalni az olajembargóról. Persze, nem hivatalos megállapodásra továbbra is van lehetőség. Magyarország azonban kitart a vétó mellett, valószínűleg másik 6-7 tagállam pedig ennek kifejezetten örül.

 

Hétfőn felreppentek olyan hírek is, miszerint kihagynák Magyarországot az orosz kőolaj tiltásából, csak hogy megállapodás szülessen. Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy elég nehéz elképzelni egy olyan helyzetet, amikor a tagállamok többsége vállalja a lábonlövést (a gazdasági versenyképességéről való lemondást) az olajembargó kedvéért. Főleg, hogy lesz ország (Magyarország), amely kimarad ebből a teherből.

 

Volt hasonló helyzet már a tárgyalások során. Mikor az EU először terjesztette elő az olajembargó tervezetét Magyarországnak és Szlovákiának hosszabb átmeneti időszakot tett lehetővé. Azonnal hasonló kivételt kezdtek el követelni a csehek, a bolgárok és az osztrákok is.

 

Nem mellesleg, az ukránok épp most fújták fel nemzetközi botránnyá, hogy a németek lassítják a nehézfegyvereik átadását Ukrajnának, így a német kormánynak figyelemelterelésként érdekében áll áttörésről beszélni az olajembargó ügyében a sajtóban.

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.