Csaba
  • HUF: 407.73
  • USD: 1.03
  • 17 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Az ukránok több mint 80 százaléka ellenzi, hogy területi engedményeket adjanak Oroszországnak

Kijev állítása szerint jelenleg nem törekednek a tűzszünetre, hiába követeli több európai ország vezetője.

Nyitókép: AP Photo/Max Pshybyshevsky

 

Az ukránok több mint négyötöde úgy gondolja, hogy országuk semmilyen körülmények között nem adhat fel egyetlen területet sem az Oroszországgal kötött békemegállapodás értelmében. Ez a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) kedden közzétett felmérésének eredményéből derült ki.

 

A KIIS május 13–18-án végezte felmérését 2000 fő részvételével. Az adatközlők 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem támogatja a területi engedményeket – még akkor sem, ha az elhúzná a háborút, és tovább fenyegetné Ukrajna függetlenségét.

 

A válaszadók tíz százaléka elfogadhatónak tartja a terület feladását a béke elérése érdekében. A felmérésben résztvevők nyolc százaléka bizonytalan volt. Az Oroszország által megszállt területeken élő ukránok 77 százaléka elutasított mindennemű területi engedményt.

 

Az ukrán kormány többször is kijelentette, hogy semmilyen területi engedményt nem kíván tenni Oroszországnak – emlékeztet a Reuters. Kijev állítása szerint jelenleg nem törekednek a tűzszünetre, hiába követeli több európai ország vezetője.

 

Mikhailo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szombaton azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben minden engedmény Ukrajna ellen fordulna, mert Oroszország a harcok bármilyen megszakítása után még keményebben avatkozna be. „A háború nem ér véget (bármilyen engedmény után sem). Csak egy időre lesz felfüggesztve“ – mondta a Reutersnek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Berlin
2022. máj. 24. 21:26

Vajon a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet milyen módszerrel kutatta például a krími lakosok véleményét, vagy a donbasziakét? Gondoljuk el, Kijevből leutazni az oroszok által megszállt területekre, majd ott kérdezősködni arról, hogy úgy őszintén, minek örülnének a helyiek! Nagy munka lehetett ilyen nehéz időkben...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket