Nyitókép forrása: isw

 

Oroszország fokozza hadműveleteinek intenzitását Ukrajna keletit téréségeiben – áll a brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentésében. Eszerint az orosz erők Szeverodonyecket, Liszicsanszkot és Rubizsnyét próbálják bekeríteni. Az ukránok ellenállnak a kiépített védelmi állásokban, ám a jelentés szerint a tüzérség koncentrált támadásainak köszönhetően orosz sikerek is vannak. A brit hírszerzés értékelése alapján Szeverodonyeck elfoglalásával az egész luhanszki régió (az egész megye) orosz kézre kerülne.

 

Hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ gazdasági és politikai elitjének találkozóján, a Világgazdasági Fórumon szólalt fel videókonferencia keretében, és arról beszélt, hogy Ukrajnának még több fegyver kell, és maximalizálni kell az Oroszországgal szembeni szankciókat.

 

Zelenszkij arról is beszélt, hogy a „megszállók brutális háborút” folytatnak az ukránok ellen.

 

 hirdetes_810x300  

„Az európai kontinensen 77 éve nem volt ilyen háború: totális háború, ahol az ellenség megpróbál minél több embert és infrastruktúrát elpusztítani”

 

fogalmazott.

 

Közben kirobbant a német „páncélos-botrány”. Állítólag Németország Szövetségi Biztonsági Tanácsa már egy hónapja akadályozza 100 Marder-típusú páncélozott harcijármű eljuttatását Ukrajnába. A gyártó Rheinmetall ugyanis 100 ilyen hackocsi exportkérelmét adta le a Tanácsnak, az viszont már egy hónapja ül az igénylésen, és nem hoz döntést.

 

A német kormányszóvivő hétfőn a sajtónak azzal mentegette a helyzetet, hogy szó sincs a nehézfegyverek késleltetésről, és kiemelte, „valójában nagyon sok fegyvert küld Németország Ukrajnának” – de egy szóval sem emlíette a Marder és Leopard tankokat.

 

 

Körkép.sk, bbc, reuters, cnbc

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.