Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti, File

 

Oroszország megerősítette, hogy megkapta Olaszországtól az orosz-ukrán háború rendezéséről szóló javaslatcsomagot, és meg fogja vizsgálni. A javaslat többek között azt is tartalmazza, hogy Ukrajna autonómiát ad a Krímnek és Donbasznak.

 

Ma három hónapja, hogy elkezdődött a orosz-ukrán háború, és eddig a béke érdekében érdemi javaslatok nem kerültek tárgyalóasztalra. Ám minél inkább érződne a háború gazdasági következményei, a háborús retorika, a fegyverszállításokra buzdító nyilatkozatok úgy hagynak alább.

 

Az orosz-ukrán béketárgyalások folyamatosan kudarcot vallottak. Mikor az ukránok még hajlandók voltak engedményeket tenni, az oroszok elzárkóztak azok elől, majd fordult a kocka, és az ukránok zárkóztak el minden kompromisszum elől. A harcok egyre durvábbak Ukrajna keleti végeiben. A helyzet az, hogy eddig mindkét fél olyan feltételeket támasztott, amelyeket a másik nem tudott, vagy nyilvánvalóan nem akart elfogadni.

 

 hirdetes_300x300  

Olaszország most saját béketervvel hozakodott elő, amelyet elküldött Oroszországnak és az Európai Uniónak is. A La Repubblica közlése szerint a több pontból álló javaslat első pontja fegyverszünetről és a harcoló alakulatok hátrébb vonásáról szólna.

 

A második pont egy kétoldalú megállapodás Ukrajna semlegességéről, amit több ország garantálna. Ez egybecseng Törökország márciusban bemutatott békejavaslatával.

 

A harmadik pontban kétoldalú megállapodásról írnak Oroszország és Ukrajna között Krím és Donbasz autonóm státuszáról Ukrajna területén belül. (Megjegyezzük, ezt az oroszok már évek óta kérték a Normandiai Négyek találkozóin, ám az ukránok folyamatosan megsértették az erről szóló négyoldalú megállapodás.)

 

A negyedik pont pedig újabb kétoldalú megállapodásról szólna az EU és Orsozország között, ami a szankciók megszüntetését tartalmazná.

 

A javaslat azért kiemelkedő, mert eddig Európából nem nagyon érkeztek békejavaslatok, többnyire a háborús retorika volt az úr. Ámde az orosz-ukrán konfliktus egyik központi szereplője az USA, amely nélkül aligha lehet tető alá hozni egy ilyen béketervet.

 

Az oroszok ettől függetlenül nyitva hagyták az ajtót, és kijelentették, megvizsgálják a tervet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.