Nyitókép forrása: science photo library

 

Újabbak országok csatlakoztak a majomhimlős eseteket regisztráló államok listájára. Csehország és Szlovénia kedden, az Egyesült Arab Emírségek pedig (első Öböl-menti országként) szerdán jelentette be, hogy majomhimlős esetet azonosítottak. Összesen 18 országban ütötte fel fejét a kór.

 

A BBC közlése szerint az országok listája bővülni fog, de szakértők szerint a lakosságra leselkedő kockázat továbbra is alacsony.

 

A vírus szokatlan módon eredeti terjedési területén (Nyugat-Afrikán) kívül Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában jelent meg relatíve nagy számban. A tünetei láz, bőrkiütések, de a lefolyása a legtöbb esetben enyhe.

 

 hirdetes_810x300  

Az Egyesült Arab Emírségekbe egy Nyugat-Afrikából hazatért személy hurcolta be a kórt. A hatóságok kijelentették, „teljes mértékben felkészültek” minden járvány kezelésére.

 

Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint a vírus terjedése megfékezhető, jelenleg is vizsgálják, hol tartanak az egyes fertőzési szintek, és próbálják megérteni, merre tart a betegség. A szervezet hangsúlyozta, hogy a járvány szokatlan, de továbbra is kezelhető.

 

Afrikán kívül jelenleg 237 megerősített majomhimlős esetről tudni. A világ számos országa intézkedéseket vezet be a vírus megfékezése érdekében.

 

Németország bejelentette, hogy 40 ezer adag Imvanex oltóanyagot rendelt meg – ezt eredetileg a himlő ellen hozták létre, de a majomhimlő ellen is 85 százalékban hatékony. A németek így készülnek fel arra az esetre, ha a járvány esetleg súlyosbodna.

 

Franciaország eddig 3 esetet tart számon, a tisztviselők „célzott” oltási kampányt hirdettek „a közelmúltban fertőzésnek kitett felnőttek körében”. A francia hatóságok azt mondják, hogy az érintkezést követő 4 napon belül, szükség esetén legfeljebb a 14. napon érdemes felvenni az oltást.

 

Angliában kedden bejelentették, hogy 14 újabb esetet regisztráltak, így a briteknél összesen 71 esetről tudni.

 

A szakértők szerint a majomhimlő messze nem olyan fertőzőképes, mint a koronavírus. Többnyire érintéssel terjed, például fertőzött személy által használt ruhával, ágyneművel, törölközővel, közvetlen csepfertőzéssel köhögés vagy tüsszentés esetén.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.