Nyitókép forrása: idnes.cz

 

Június végéig meghosszabbította szerdán az ukrajnai menekülthullám egyszerűbb és hatékonyabb kezelésére márciusban kihirdetett szükségállapotot a cseh kormány – közölték a kormány honlapján a kabinet szerdai ülése idején.

 

Petr Fiala koalíciós kormányának kérését a rendkívüli intézkedés újabb meghosszabbítására már a múlt héten jóváhagyta a képviselőház. Előzetes parlamenti jóváhagyás nélkül a cseh kormány csak harminc napra hirdethet szükségállapotot. Ha ezt a parlament nem hagyja utólag jóvá, az intézkedés érvényét veszti. A szükségállapot minden meghosszabbításához azonban már előzetes képviselőházi jóváhagyás kell.

 

A kormány azt reméli, hogy június végéig sikerül a parlamentben elfogadtatnia mindazokat a szükséges törvénymódosításokat, amelyekre az ukrajnai menekültek miatt van szükség. A mostani szükségállapot a cseh lakosokat semmi módon nem érinti.

 

 hirdetes_810x300  

A belügyminisztérium közlése szerint szerdáig 355 ezer ukrajnai menekült kapott speciális cseh vízumot, amely egyéves tartózkodásra, egészségügyi ellátásra, munkavállalásra és az oktatási intézmények igénybevételére jogosít fel.

 

Vít Rakusan belügyminiszter a regionális elöljárókkal kedden Prágában tartott tanácskozáson azt mondta, hogy a tárca ismeretei szerint a az ukrajnai menekültek mintegy 75-80 százaléka Csehországban tartózkodik. A Csehországban tartózkodó ukrajnai menekültek száma a belügy felmérése alapján 262 500 és 280 000 közé tehető. Ez jóval magasabb szám, mint a korábbi becslések. Az idegenrendészeten eddig 260 ezer ukrajnai menekült vetette magát nyilvántartásba.

 

„Mindezek a tények azt mutatják, hogy az ukrajnai menekültek számára Csehország célország”

 

– jelentette ki a közszolgálati hírtelevízióban Vít Rakusan.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!