Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán kijelentette, hogy a nyugati országok nem egységesek Ukrajna támogatásának mértékét illetően. Konkrétan Magyarországot említette ezzel kapcsolatban – tájékoztatott az AFP ügynökség.

 

Zelenszkij elmondta, hogy hálás Joe Biden amerikai elnök támogatásáért; az Ukrajna megsegítésére irányuló elkötelezettség hiánya azonban nyilvánvaló Európán belül.

 

Konkrét példaként Magyarországot említette, amely nem ért egyet például az orosz olajjal szembeni uniós embargó bevezetésével. „Magyarországnak nincs egységes álláspontja a többi uniós országgal“ – mondta Zelenszkij a davosi Világgazdasági Fórum panelbeszélgetésén.

 hirdetes_810x300  

 

„Az európai kontinensen vagyunk, és szükségünk van az egyesült Európa támogatására”

 

– hangoztatta az ukrán vezető. Ennek az egységnek a Kijevnek történő fegyverszállításra is vonatkoznia kellene, de a Nyugat – Zelenszkij szerint – nem egységes ebben a kérdésben.

 

„Az lenne az óriási előnyünk Oroszországgal szemben, ha mi Európában valóban egységesek lennénk“

 

– konstatálta.

 

Az AFP ügynökség emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok és az európai országok már több milliárd dolláros katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának. Kijev azonban a segélyek további növelését, Ukrajna NATO- és EU-tagságát, valamint az Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet létrehozását szorgalmazza.

 

„Ukrajna addig fog harcolni, amíg vissza nem nyeri teljes területét“

 

– idézte a DPA Zelenszkijt. Hozzátette: kész tárgyalni Moszkvával abban az esetben, ha Oroszország kivonja erőit Ukrajna területéről. Egyúttal azt is kijelentette, hogy csak személyesen, közvetítők nélkül tárgyalna Vlagyimir Putyinnal.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!