Nyitókép forrása: lockheddmarton.com

 

Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető (MLRS) rendszereket ad át Ukrajnának, amelyet Kijev már hosszú ideje követel. A fegyverek egy újabb csomag részeként kerülnének az ukránokhoz, amit Washington a jövő héten jelenthet be hivatalosan.

 

Az említett fegyverrendszer több száz kilométeres hatótávval rendelkezik, így nem csak arra alkalmas, hogy megfordítsa a háború menetét Kelet-Ukrajnában – ahogy azt Kijev fennhangon hirdeti -, de arra is, hogy kiszélesítse a konfliktust és (nyíltabban) belesodorja Amerikát és szövetségeseit a háborúba.

 

Nem véletlenül kezeli a dolgot nagyon óvatos a Biden-adminisztráció. Nincs rá garancia ugyanis, hogy Ukrajna – ha nem is taktikai, de propaganda célkokból – orosz területeket vesz velük célba. Ebben az esetben pedig nem tudni, mi lenne Moszkva válasza.

 

 hirdetes_810x300  

Az MLRS rendszereket az elmúlt héten többször is követelte az amerikaiaktól Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Ezen kívül bejelentették igényüket a HIMARS mobil sorozatvetőkre, amelyek ugyanolyan muníciókkal vannak felszerelve, mint az MLRS-ek.

 

Moszkva korábban már hangsúlyozta, hogy Oroszország területének veszélyeztetése a konfliktus eszkalációjához vezet.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.