Nyitókép forrása: Military Watch Magazin

 

Először tartott közös légi járőrözést a kínai és az orosz légierő. A gyakorlat során nem sértették meg egy ország légterét sem, de az eset jól demonstrálja az USA kétélű oroszpolitikáját, amivel egymás felé lökte az egyébként rivális országokat.

 

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hét első felében orosz TU-955MSZ hadászati rakétahordozók és kínai Hong-6K hadászati bombázók tartottak közös járőrözést a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger felett.

 

Az atomtöltetek szállítására is alkalmas gépek vadászkíséretét az orosz légierő Szu-30SZM gépei biztosították. A köteléket egy ideig a dél-koreai légierő F-2-es és a japánok F-15-ös gépei is kísérték.

 

 hirdetes_810x300  

A közös járőrözés időzítése nem volt véletlen, az egyidőben zajlott Joe Biden amerikai elnök tokiói látogatásával, ahol Kisida Fumio japán, Narendra Modi indiai és Anthony Albenese ausztrál miniszterelnökkel tanácskozott a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) együttműködés keretében. Ezt egy szövetségnél lazább négyoldalú platformot az amerikaiak Kínával szemben hozták létre.

 

Az orosz-kínai közös járőrözésre válaszul a japán és amerikai légierő is közös repülést hajtottak végre a Japán-tenger felett – a kötelék négy amerikai F-16-osból és négy japán F-15-ösből állt.

 

Foxnews.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.