Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Francisco Seco

 

Április óta az oroszok Közép-Ukrajna helyett már minden erejüket a kelet-ukrajnai Donbasz régióra összpontosítják. A céljuk nyilván a az itt található két megye („oblaszty” – terület) teljes elfoglalása. A Luhanszki és a Donyecki népköztársaságok nagyjából a 40-40 százalékát tették ki a tényleges Luhanszk és Donyeck megyéknek. Bár sokáig a háború a Donbaszban állóháború volt, Mariupol végleges elestével az oroszoknak jelentős erőforrásai szabadultak fel, így most már teljesen Kelet-Ukrajnára összpontosítanak. Az ukrán vezetők maguk is igen optimisták, és a mainstream sajtóban kevésbé hangsúlyozott kijelentéseik arra utalnak, hogy már készülnek egy kulcsfontosságú terület elvesztésére.

 

Ahogy az elmúlt héten az állóháború orosz előrenyomulásba váltott át, egyre negatívabb híreket és nyilatkozatokat közölt Kijev. A korábbi „győzni fogunk” narratíva helyét átvette a nagy emberáldozatokról, az orosz agresszió brutalitásáról és az ukrán csapatok szorult helyzetéről szóló hírek. Mintha arra készítenék fel a lakosságot – és a világot -, hogy elvesztik Szeverodonyecket, a kelet-ukrajnai régió utolsó nagy, ukrán kézen lévő városát, és ezzel kialakul egy „katlan”, egy „új Mariupol”.

 

A politikai retorika ukrán részről természetesen a „minden életét elpusztítani akaró orosz agresszióról szól”.

 

 hirdetes_810x300  

Olekszij Aresztovics, Zelenszkij elnök katonai tanácsadója ugyanakkor május 25-én sokkal nyíltabban beszélt a szeverodonyecki helyzetről.

 

„Az orosz félnek hamarabb sikerült felhalmoznia tartalékait, mint nekünk”

 

mondta egy podvast beszélgetésen kedden. Szerint Oroszország terve az, hogy egy „új Mariupolt” hozzon létre és bekerítse az ukrán csapatokat a Donbászban. 

 

„Itt, Vrubivkánál próbálják áttörni a védvonalat és Beresztove környékén elvágni az utat. Ez az egyik fő cél – a Bahmut és Liszicsanszk közötti logisztikai vonalak elvágása. Ha megnézi Sziverszket, van itt kis katlan a vasút mentén, amibe be akarnak minket zárni. (…) Ha ez sikerül nekik, Liszicsanszk és Szeverodonyeck körül lesz véve. Jelenleg ez a fő céljuk, egy újabb Mariupol létrehozása”

 

mondta. Hozzátette:

 

„Folyamatosak a tüzérségi és légicsapások, szinte megállás nélkül támadnak a szárazföldi egységeik. Fülényben vannak tüzérségben és légierőben. Enyhén szólva is alig bírjuk tartani magunkat”

 

Forrás: Institut for the Study of War

 

Aresztovics szerint a Donbasz körülzárásán túl arra számít, hogy Oroszország növelni fogja a nyomást a Krímtől északra fekvő Herszon-Zaporozsja vonal mentén. Ha kicsit északabb megy, akkor pedig már Kijevet is veszélyezteti.

 

Vadim Szkibitszkij, az ukrán hírszerzési főigazgatóság szóvivője megerősítette a fenti forgatókönyvek reális lehetőségét, azzal, hogy Oroszország csapatokat vezényelt át a Krímből Herszon megyébe. 

 

„Előkészítik a szükséges struktúrákat, nem csak egy vagy kettő, hanem három védvonalat is létrehoznak. Ez arra utal, hogy Oroszországnak szándékában áll elfoglalni és megszállni ezeket a területeket”

 

mondta Szkbitszkij.

 

Szeverodonyeck az utolsó kelet-ukrajnai város, ami még ukrán kézen van. Az oroszok folyamatosan tűz alatt tartják a Bahmut és Liszicsanszk közötti utat. Szeverodonyeckben már csak alig 12 és félezer civil tartózkodhat, a többiek elmenekültek. A lakóépületek 90 százaléka sérült vagy megsemmisült.

 

Forrás: Institut for the Study of War

 

Petro Kuzik, az ukrán „Szvoboda” önkéntes zászlóalj parancsnoka nemrég az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozva elmondta, hogy az orosz csapatok várhatóan rommá lövik Szeverodonyecket.

 

„Átlagosa 20-50 ágyútűzzel válaszolnak egy lövésünkre. (…) Tüzérséggel kalapálják az állásainkat, gyalogságuk tüzérségi fedezettűz alatt halad előre, néha harckocsikkal együtt. A gyalogságuk általában némi veszteség után visszavonul, majd megint a tüzérség jön, mielőbb újra két három gyalogos rohamot hajtanának végre

 

Ezekkel a hatalmas tüzérségi bombázásokkal az oroszok haladni tudnak, mert lépésről lépésre rombolják le állásainkat, lövészárkainkat és épületeinket. Embereink a legjobb esetben is csak visszavonulhatnak új védállást keresni”

 

mondta.

 

Körkép.sk, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.