Nyitókép: sita/ap

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton (május 28.) kijelentette, hogy Moszkva kész folytatni a béketárgyalásokat Kijevvel. Mindezt az Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral történt telefonbeszélgetés után közölte.

 

A TASS hírügynökség szerint erről a kremeli sajtóosztály tájékoztatott. Putyin szerint a béketárgyalásokat Ukrajna miatt kellett befagyasztani.

 

Oroszország lehetővé akarja tenni Ukrajnának a gabonakivitelt

 

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Oroszország hajlandó tárgyalni a módokról, miként tegyék lehetővé Ukrajnának a gabonakivitelt a fekete-tengeri kikötőkből.

 hirdetes_810x300  

 

A két ország világszinten nagyjából a búza harmadát termeszti, Oroszország kulcsfontosságú globális műtrágyaszállító, Ukrajna pedig jelentős mértékben exportál kukoricát és napraforgóolajat.

 

 „Oroszország kész segíteni megtalálni a lehetőségeket a korlátlan gabonakivitelre, beleértve az ukrán terményeket is a fekete-tengeri kikötőkből”

 

mondta Putyin a Kreml közlése szerint.

 

Az orosz elnök arról is informálta Macront és Scholzot, hogy Oroszország kész növelni a műtrágya- és mezőgazdasági terménykivitelét, ha törölnék a szankciókat. Ezt a kérését Putyin az utóbbi napokban már előterjesztette az olasz és osztrák országvezetőknek is.

 

Ukrajna és a nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy élelmiszerválságot robbant ki ukrajnai inváziójával, ami meredeken megemelte a gabona, a háztartási olaj, az üzemanyag és műtrágya árát. Oroszország viszont a nyugati államok szankcióit teszi felelőssé a helyzetért.

 

Kijev szerint az ukrán kikötőkben 22 millió tonna gabona vár arra, hogy külföldre szállítsák. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok meglopják az ukrán gabonát.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.