Nyitókép: Twitter/Mevlüt Çavuşoğlu

 

Nem volt sikeres a lengyel és a román külügyminiszter isztambuli látogatása, melynek célja az lett volna, hogy rávegyék Törökországot, álljon el a vétótól  Svédország és Finnország NATO-integrációjával kapcsolatban.

 

“Legyünk őszinték, az a megközelítés, hogy ’Meg fogjuk tudni győzni Törökországot, mert barátok vagyunk, mert szövetségesek vagyunk’, most nem megfelelő hozzáállás. Az olyan országoknak, mint Finnország és Svédország konkrét lépéseket kellene tenniük. A mi elvárásunk nem teljesíthetetlen. Abba kell hagyniuk a terrorizmus támogatását.”

 

– mondta Mevlüt Çavuşoğlu, török külügyminiszter a hosszú tárgyalásokat követő sajtótájékoztatóján, majd hozzátette:

 

„Megértjük Finnország és Svédország biztonsági aggályait, de mindenkinek meg kell értenie Törökország jogos biztonsági aggályait is.”

 

Törökország öt “konkrét biztosítékot” követel Svédországtól, méghozzá „a terrorizmus politikai támogatásának megszüntetését”, „a terrorizmust finanszírozó  források beszüntetését”, a „fegyvertámogatások leállítását” a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a hozzá kapcsolódó szíriai kurd katonai csoportok számára, valamint a Törökország elleni fegyverkezési szankciók feloldását és a terrorizmus elleni globális együttműködést.

 hirdetes_400x285  

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!