Orosz kőolaj-embargó - Kompromisszumos javaslatot tett le az asztalra az Európai Bizottság - Körkép.sk
Külügyek

Orosz kőolaj-embargó – Kompromisszumos javaslatot tett le az asztalra az Európai Bizottság

A Barátság kőolajvezetéken érkező kőolaj nem kerülne fel a szankciós listára

Nyitókép: schengevisainfo.com

 

Az Európai Unió igyekszik kifarolni a zsákutcából, melybe a tagországok egyet nem értése miatt került az Oroszországgal szembeni új, hatodik szankciós csomaggal kapcsolatban. Miután Magyarország következetesen tartja magát korábbi álláspontjához, az Európai Bizottság korrigálta korábbi javaslatát.

 

Eszerint jelenleg már csak az Oroszországból hajóval szállított kőolaj importját tiltaná be, a Barátság kőolajvezetéken érkező kőolaj nem kerülne fel a szankciós listára – egyelőre.

 

Az Európai Bizottság a Bloomberg közlése szerint szombaton megküldte a hatodik szankciós csomag átdolgozott változatát a tagországoknak. Az, hogy kivették a Barátság kőolajvezetéket a tiltólistáról, elősegítheti Magyarország ráállását az egyezségre – legalábbis a Bloomberg szerint.

 

Az EB javaslata azzal számol, hogy az EU tagországai hat hónapon belül fokozatosan leállítják a hajós kőolaj-szállítmányokat, 8 hónapon belül pedig az olajtermék-szállítmányokat is.

 

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

 

A Bloomberg úgy tudja, hogy a javaslat több időt biztosítana Magyarországnak is, hogy technikai megoldásokat találjon energetikai szükségletei lefedésére, ahogy figyelembe veszi a szlovákok és csehek ellenvetéseit is.

 

A kiszivárgott információk szerint az átdolgozott javaslat Bulgária számára is meghatároz egy átmeneti időszakot 2024 júniusáig vagy decemberéig, Horvátországnak pedig kivételt ad a vákuum gázolaj behozatalára.

 

Az Európai Bizottság ezen kívül javasolja a Barátság kőolajvezetéken keresztül szállított orosz olaj reexportjának tilalmát harmadik országokba.

 

Menczer Tamás: elfogadhatatlan a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos fenyegetés

 

A szankcióknak érinteniük kellene a harmadik országokba szállított orosz kőolaj szállításával kapcsolatos szolgáltatásokat is. A jelenlegi javaslat például 6 hónapra betiltja a technikai támogatást, pénzügyi szolgáltatásokat és finanszírozást. Az előző javaslat ugyancsak tartalmazta az “összes egyéb szolgáltatások” megfogalmazást, amit úgy értelmeztek, mint a hajós szállítmányok biztosításának tilalmát.

 

A Politico úgy tudja, hogy a csomagban a korábbi terveknek megfelelően benne lenne további orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárása, orosz dezinformációt terjesztő szolgáltatók uniós kizárása, oroszok európai ingatlanvásárlásait nehezítő szabályok, illetve többek között a Kirill-pátriárka személyét érintő szankció is, akinek szankcionálása ellen két hete egy rádióinterjúban élesen kikelt Orbán Viktor magyar kormányfő.

 

Az ukránok a Barátság kőolajvezetékkel zsarolnák Magyarországot – és Szlovákiát

 

Az EU-s nagykövetek már vasárnap találkozhatnak, hogy átbeszéljék az átdolgozott szankciós csomag javaslatát. Egyes tagállamok nyomást gyakorolnak, hogy még az EU-s csúcsvezetők hétfői brüsszeli találkozója előtt megegyezés szülessen.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Fehér István
2022. máj. 30. 20:10

Ha valaki öngyilkos akar lenni, ám tegye, mert az ő dolga. De ne várja el a szomszédaitól! Ennyire idióták még a kommunisták sem voltak! KILÉPNI ebből a kuplerájból, mert már így is elkéstünk vele!

  Petike
  2022. jún. 01. 08:12

  minél hamarabb megszabadulni a ruszki olajtol és a gáztol annál jobb lesz kedves tanár úr.En inkább hozzáfizetek a gázhoz mint késobb orosz tomegsírokban kossek ki.Ha onnek annzira tetszik a tomeggyilkos putyini politika és rendszere akkor ajánlom koltozzon el Moszkvába .En orulok annak hogy az EU és a NATO tagjai vagyunk.Onnel ellentétben én 14 évet éltem Nyugat Europában és tudom hogy hol a helyunk.Ha on szovjet guberniát akar Kozép Europábol akkor én erre csak annyit mondok.NEM.NEM.SOHA.

Petike
2022. jún. 01. 09:00

kedves Fehér István maga azokat a mocskokat védi akik az 1848as és az 1956os forradalmainkat vérbe fojtották szégyellheti magát most Ukrajnában ezek a mocskok ugyanazt teszik

kulcsargeza
2022. jún. 01. 11:44

Petike, ha nem lennél ennyire galambagyú gyerkőc, mint amilyen vagy, akkor azt is tudnod kellene, hogy a nyugat rövidesen 4-5x áron fog viszonteladóktól orosz származású kőolajat vásárolni. Magyarul a mostaniakhoz képest Te 3 v akár 4x nagyobb összeggel fogod támogatni Putyint!

  Petike
  2022. jún. 02. 08:30

  az amerikaiak ugyanazon az áron hozzák az LNG gázt mint a ruszkik és ami a koolajat illeti annak az EU szankciokat vetett ki a ruszki oljara ami a tankerokat illti ami nem vonatkozik a egy idáig a csovezetéken érkezo olajra Szlovákiába Magyerországra és Csehországba.2025tol az Adria vezetéken az arab olajat fogjuk venni és leválunk az oroszrol teljesen.A Nyugat NEM fog orosz olajat vásárolni erre mérget vehetsz mert az USA és az EU célja Oroszországot minél hamarabb az energiahordozok leállításával államcsodbe húzni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket