Külügyek

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna

Nyitókép: A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb kőolaj-feldolgozó létesítménye (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását az Európai Unió, hogy valójában engedélyezi – írja a Politico. A brüsszeli lap szerint ez a lényege a kompromisszumnak, amely állításuk szerint péntek estére született meg az EU vezetése és a tagállamok kormányai között. A hírről a Mandiner közölt összefoglalót.

 

Emlékeztettek: a tervek szerint az uniós csúcson döntenének az Oroszország ellen bevezetett hatodik szankciós csomagról. Ennek lenne része az, hogy megtiltják az orosz nyers- és finomított kőolaj importját.

 

A Politico hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől ellenezte a tervet.  Ahogy arról a Körkpen is beszámoltunk, Orbán Viktor gazdasági atombombának nevezte az elképzelést, később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy 15 milliárd eurós kompenzációt kérne Magyarország a támogatásért cserébe, mert a magyar számítások szerint ennyiből lehetne a magyar energiarendszert leválasztani az orosz szénhidrogénekről.

 

A Politico a Mandiner szerint úgy fogalmazott, hogy

 

végül az EU engedett, ami annyit jelent, hogy úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot a jövő héten az orosz olaj importjának tilalmával, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak.

 

A brüsszeli lap úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól, arra hivatkozva, hogy nincs tengeri kijáratuk. Hozzáfűzik, hogy ez Németország esetében természetesen nem igaz, így azok a fideszes nyilatkozatok bizonyulhatnak hitelt érdemlőnek – például Deutsch Tamás nyilatkozata –, amelyek szerint a háttérből, csendben öt-hat tagállam is drukkolt Orbán Viktornak, hogy fúrja meg a teljes olajimport-tilalmat.

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

kulcsargeza
2022. máj. 29. 15:58

Szép dolog ez a leválás, de még szebb az új amerikai/brüsszeli függőség! Utóbbi drágább is és sokkal nagyobb gazdasági/politikai kiszolgáltatottsággal jár, mint a mostani.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket