Nyitókép: AP Photo/Andrew Harnik

 

Az Egyesült Államok kizárja, hogy olyan nagy hatótávolságú rakétarendszert (MLRS) küldjön Ukrajnának, amellyel az ukrán hadsereg elérheti és támadhatja Oroszországot – jelentette ki hétfőn Joe Biden amerikai elnök újságíróknak Washingtonban.

 

Ukrajna folyamatosan nagy hatótávolságú rakétarendszereket kér szövetségeseitől az immár több, mint 90 napja folyó háború folytatásához, többek között olyan MLRS (Multiple Launch Rocket System) és HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) rendszereket, amelyekkel akár tucatnyi rakétát is kilőhetnek, akár 500-1000 kilométerre lévő célpontokra is.

 

A Delaware államban töltött hétvégéjét követően Washingtonba visszaérkező Biden elnök a Fehér Ház kertjében újságíróknak kijelentette, hogy „nem fogunk olyan rakétarendszereket küldeni Ukrajnának, amelyekkel elérhetik Oroszország belső vidékeit”.

 hirdetes_810x300  

 

A Fehér Ház jelenleg is dolgozik annak a következő katonai felszerelési szállítmánynak az összeállításán, amelyet Washington a következő napokban jelenthet be hivatalosan.

 

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője „észszerű” döntésnek nevezte az amerikai elnök bejelentését.

 

Máskülönben, ha a városainkat támadás alá vennék, az orosz fegyveres erők beváltanák fenyegetésüket, és megtámadnák azokat a központokat, ahol ilyen bűncselekményt jelentő döntések születnek”. A korábbi orosz elnök (2008-2012) és miniszterelnök (2012-2020) hozzátette: „ezek egy része nem Kijevben van. Nincs szükség további magyarázatra”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.