Emőd
  • HUF: 394.28
  • USD: 1.02
  • 19 °C
  • 30 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Hollandia nem fizet rubelben, a Gazprom válaszul beszünteti a gázszállítást. Dániára hasonló sors vár

A legnagyobb dán energiaipari vállalat, az Orsted is az oroszországi gázszállítás leállására készül május 31-től.

Nyitókép: AP Photo/Michael Sohn

 

A GasTerra holland gázkereskedő elutasítja a Gazpromnak azt a követelését, hogy rubelben fizessen az orosz földgázért.

 

A holland cég hétfői közleménye szerint ezt jelezték a Gazpromnak, amely válaszul közölte: május 31-től megszünteti a szállítást.

 

A GasTerra szerint a Gazprom követelése „sértheti az EU által bevezetett szankciókat, és túl sok pénzügyi és működési kockázatot rejt magában”. Különösen nagy kockázatot jelent a groningeni cég számára az egyoldalúan bevezetett, az orosz törvények által előírt moszkvai számlák nyitása és azok ellenőrzése az orosz rezsim részéről – áll a közleményben.

 

A szállítások leállítása azt jelenti, hogy május 31-től október 1-jéig, azaz az érvényes szerződés lejártáig a GasTerra mintegy 2 milliárd köbméter orosz fölgáztól esik el. A holland cég ugyanakkor biztos abban, hogy ezt a mennyiséget más beszállítóktól könnyedén beszerezheti.

 

Dánia sem fizet rubelben

 

Mindeközben a legnagyobb dán energiaipari vállalat, az Orsted is az oroszországi gázszállítás leállására készül május 31-től, miután nem hajlandó rubelben fizetni az orosz energiaforrásért – olvasható a cég honlapján. A dán vállalat a szerződéses kötelezettségek megszegésének tekinti az orosz fél követeléseit.

 

Fennáll annak a veszélye, hogy a Gazprom Export leállítja az Orsted gázellátását” – áll a dán cég közleményében. A gáz árának fizetési határideje május 31. Az Orsted jelezte, hogy továbbra is euróban kíván fizetni a szállításokért, vagy megtagadja a Gazprom Exporttal való együttműködést.

 

A cég azt is közölte, hogy felkészült arra az esetre, ha a Gazprom Export leállítja a gázszállítást. Megjegyezték, hogy Oroszország és Dánia között nincs közvetlen vezeték, az ország közvetítőkön keresztül vásárolhat majd orosz gázt az európai piacon.

 

Dánia esetében kis mennyiségű orosz gázról van szó. Az Oroszországból az EU-ba irányuló teljes gázexportból Dánia részesedése mintegy 1,3 százalék, az ország tavaly 1,965 milliárd köbméter földgázt vásárolt a Gazpromtól.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

ovis tervek
2022. máj. 31. 05:29

aszongya hogy: más beszállítóktól könnyedén beszerezheti... és azoktól a más beszállítóktól nem akarja majd véletlenul ugyanazt a gázt más is könnyedén beszerezni?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket