Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború kezdete óta először hagyta el a kijevi térséget és látogatott el a keleti frontra. A látogatás után Harkov városának lerombolását az orosz megsemmisítő háború, valamint a konfliktusban elszenvedett vereségeik és veszteségeik szimbólumaként jellemezte.

 

„A fekete, leégett, félig összedőlt lakóházak ablakai keletre és északra néznek, ugyanis az orosz tüzérség onnan lőtt“

 

– mondta Zelenszkij vasárnapi videóüzenetében.

 

  hirdetes_300x300   

Oroszország úgy nézhet ezekre az otthonokra, mintha tükörbe nézne – tette hozzá.

 

„Láthatja, mennyit veszített az Ukrajna ellen indított 95 napos totális háború alatt. Oroszország nemcsak a Harkovért vívott csatát veszítette el, hanem a fővárosért, Kijevért és Ukrajna északi részéért indított harcot is“

 

– mondta Zelenszkij elnök.

 

„Elvesztette saját jövőjét és minden kulturális kapcsolatát a szabad világgal. Minden felégetett“

 

– jegyezte meg az ukrán elnök.

 

A harkovi régió egyharmadát még mindig orosz csapatok foglalják el – mondta Zelenszkij, hangsúlyozva: „biztos, hogy felszabadítjuk az egész területet“.

 

Az ukrán elnök a Donbasz régióban található Szeverodonyeck városának nagymértékű elpusztításával is Oroszországot vádolta. Zelenszkij elmondása szerint az egész infrastruktúra megsemmisült. „A házak kilencven százaléka megsérült. A lakásállomány több mint kétharmada teljesen tönkrement“ – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy az orosz erők folyamatosan támadják a várost.

 

„Az orosz hadsereg kétségbeesetten próbálja bevenni Severodonyecket. Nem érdekli őket, hogy ez a kísérlet hány emberéletbe fog kerülni. A támadók a Nemzetek Barátsága körúton álló szeverodonyecki városháza épülete fölé akarják emelni zászlójukat, és nem érdekli őket, hogy milyen keserűen hangzik most ez a név“

 

– jegyezte meg az ukrán elnök.

 

Ukrajna mindent megtesz az offenzíva leállítása érdekében – tette hozzá. „Nem telt el nap, amikor ne próbáltunk volna több, modernebb fegyvert szerezni országunk, népünk védelme érdekében” – mondta Zelenszkij.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.