Külügyek

Heger: Az EU-csúcson tiszteletben tartották Szlovákia követeléseit

A kormányfő szerint voltak követelések, valójában előre szóltak Brüsszelnek, hogy nem fognak vétózni

Nyitókép forrása: teraz.sk

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő szerint tiszteletben tartották “Szlovákia követeléseit” az EU-csúcson.

 

“Ez azt jelenti, hogy Szlovákia egészan addig használhatja az orosz kőolajat, míg nem talál helyette teljes értékű alternatívát”

 

közölte. Az EU tagállami vezetői a csúcstalálkozó első, hétfői napján részleges embargóról egyeztek meg, miszerint csak a hajóval szállított orosz kőolajra rónak ki embargót, a csővezetéken érkező olajra nem. Ez így is nagy érvágás lesz az oroszoknak, tekintettel arra, hogy az Európába menő exportjuk kétharmadát (más források szerint háromnegyedét) hajókon szállítják.

 

Heger ismét azzal kérkedett, hogy sikerült Magyarországot “behívni a közös csónakba”, amit Heger saját közbenjárásának tud be. Ahogy korábban megírtuk, a szlovák kormányfő nem sokat tett hozzá a végeredményhez, egyetlen egyszer helyezett kilátásba vétót, sőt a gazdasági államtitkár többször kijelentette, hogy Szlovákia nem fogja megvétózni az EU javaslatát, nehogy megbontsák az unió egységét. A mostani közép-európai gazdaságokat megkímélő eredmény elsősorban Magyarország küzdelmének eredménye.

 

Heger most azt hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy az EU egységes maradt.

 

Az embargós vita kapcsán azt még érdemes kiemelni, hogy a minden oroszellenes mainstream közhelyet elpuffogtató Csehország a tárgyalások során azt követelte, hogy a csővezetéken érkező kőolajból készített termékek továbbértékesítésére nyolc hónap helyett 18 hónapos türelmi idő legyen érvényes. Csehországnak nincs saját finomítója, ezért alapesetben az általa korábban fennhangon szorgalmazott embargó értelmében nem kaphatnának az olcsóbb köztes vagy késztermékekből.

 

Korábban élesen kritizálták Magyarország álláspontját az olajembargóval kapcsolatban, most a célegyenesben már igyekeztek minél nagyobb előnyre szert tenni abból, amit a magyar álláspont tett számukra elérhetővé…

 

Heger meghívta Orbánt, csatlakozzon ahhoz a kompromisszumhoz, amit épp Magyarország harcolt ki

 

A csehek elfogadhatatlannak tartják a magyar álláspontot az Oroszország elleni új szankciók ügyében

 

Folytatódik az embargós dráma. Szlovákia mellébeszél, Magyarország konkrét feltételt fogalmazott meg

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. máj. 31. 12:43

Vigyázzon Heger úr, ne nagyon pipiskedjen, mert még csúnyán fognak nézni önre a nyugati elvtársak és akkor jajj lesz és Caputova asszony is felemeli ám a mutatóujját.

Gabor
2022. máj. 31. 12:44

Két lehetőség van .Ez vagy hülye ,vagy nem normális ! Eddig egész másképp beszélt ! Hazug !

Kósa Zoltán
2022. máj. 31. 15:55

vagy eddig aludt, és most ébredt fel, vagy fordítva

Na-Na
2022. máj. 31. 19:30

Emlékezet kiesése van? Ott mindenki hülye?? OTT mindenki.

Gyuri
2022. máj. 31. 20:34

Ez nem emlekezet kieses! Ez siman defekt!

Seger
2022. jún. 01. 05:33

Na baszki, majdnem félrenyeltem, hogy miii? Vagy valami szuper cuccot szív, vagy gurult a házipálesz lefele ennél a marhánál!

Géza
2022. jún. 01. 07:28

Hihetetlen .... ez a kis Edvárd elintézte ... valójában még ő sem tudja hogyan de elintézte ... . Gondolom amikor leültek Viktorral tárgyalni elfogyasztottak egy két vodkát, barackot és utánna kiharcolta a nagy kompromisszumot.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket