Nyitókép forrása: teraz.sk

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő szerint tiszteletben tartották „Szlovákia követeléseit” az EU-csúcson.

 

„Ez azt jelenti, hogy Szlovákia egészan addig használhatja az orosz kőolajat, míg nem talál helyette teljes értékű alternatívát”

 

közölte. Az EU tagállami vezetői a csúcstalálkozó első, hétfői napján részleges embargóról egyeztek meg, miszerint csak a hajóval szállított orosz kőolajra rónak ki embargót, a csővezetéken érkező olajra nem. Ez így is nagy érvágás lesz az oroszoknak, tekintettel arra, hogy az Európába menő exportjuk kétharmadát (más források szerint háromnegyedét) hajókon szállítják.

 

Heger ismét azzal kérkedett, hogy sikerült Magyarországot „behívni a közös csónakba”, amit Heger saját közbenjárásának tud be. Ahogy korábban megírtuk, a szlovák kormányfő nem sokat tett hozzá a végeredményhez, egyetlen egyszer helyezett kilátásba vétót, sőt a gazdasági államtitkár többször kijelentette, hogy Szlovákia nem fogja megvétózni az EU javaslatát, nehogy megbontsák az unió egységét. A mostani közép-európai gazdaságokat megkímélő eredmény elsősorban Magyarország küzdelmének eredménye.

 hirdetes_300x300  

 

Heger most azt hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy az EU egységes maradt.

 

Az embargós vita kapcsán azt még érdemes kiemelni, hogy a minden oroszellenes mainstream közhelyet elpuffogtató Csehország a tárgyalások során azt követelte, hogy a csővezetéken érkező kőolajból készített termékek továbbértékesítésére nyolc hónap helyett 18 hónapos türelmi idő legyen érvényes. Csehországnak nincs saját finomítója, ezért alapesetben az általa korábban fennhangon szorgalmazott embargó értelmében nem kaphatnának az olcsóbb köztes vagy késztermékekből.

 

Korábban élesen kritizálták Magyarország álláspontját az olajembargóval kapcsolatban, most a célegyenesben már igyekeztek minél nagyobb előnyre szert tenni abból, amit a magyar álláspont tett számukra elérhetővé…

 

Heger meghívta Orbánt, csatlakozzon ahhoz a kompromisszumhoz, amit épp Magyarország harcolt ki

 

A csehek elfogadhatatlannak tartják a magyar álláspontot az Oroszország elleni új szankciók ügyében

 

Folytatódik az embargós dráma. Szlovákia mellébeszél, Magyarország konkrét feltételt fogalmazott meg

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.