Nyitókép: AP Photo/Michal Dyjuk

 

Lengyelország áll az első helyen azoknak az országoknak a listáján, amelyek a legtöbb segítséget nyújtották Ukrajnának. A tíz legnagyobb támogató között Szlovákia is ott van – adta hírül a Forbes magazin lengyel kiadása.

 

A Forbes magazin számos ország tevékenységét elemezte 11 szempont alapján, és készített egy indexet, amely megmutatta, mely országok vesznek részt leginkább az Oroszország által megtámadt Ukrajna megsegítésében.

 

A Forbes elemzésében figyelembe vette az ENSZ Közgyűlésén történt szavazást, amely Oroszország csapatainak azonnali kivonását követelte Ukrajnából, az ukrajnai orosz cselekmények népirtásként való elismerését, az orosz diplomaták kiutasítását, Oroszország felvételét az „ellenséges államok” listájára, a németországi Ramstein légi bázison megrendezett konferencián való részvételt, az abszolút értékben és a GDP-hez (bruttó hazai termékhez) viszonyított pénzügyi támogatás mértékét, a magas rangú tisztviselők február 24-től május 30-ig tartó ukrajnai látogatásait, valamint a szankciókkal szembeni ellenállást.

 hirdetes_300x300  

 

A lehetséges legmagasabb pontszám 100 volt, a 40 pont felett teljesítő államokat pedig Ukrajna barátaiként jelölték meg. Az első helyen Lengyelország végzett 97 ponttal, ezt követi az Egyesült Államok 96 ponttal, a harmadik pedig Észtország 95 ponttal.

 

A tíz legtöbbet segítő ország között ott van még Lettország (94 pont), Kanada (88), Litvánia (88), Nagy-Britannia (88), Szlovákia (82), Csehország (81) és Portugália (78) is.

 

Lengyelország 3,1 milliárd dollárt (2,89 milliárd eurót) adományozott Ukrajnának, ami a GDP 0,46 százaléka.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.