Nyitókép: MTI/Veres Nándor

 

Ha a Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok nem is vehetnek részt mindannyian személyesen a csíksomlyói pünkösdi búcsún, lélekben mind együtt ünnepelnek a zarándokokkal a magyarság megmaradásának ünnepén – hangoztatta Potápi Árpád János péntek este Csíksomlyón, a pünkösdi lovas zarándoklat résztvevőinek fogadására rendezett ünnepségen.

 

A lovas zarándoklaton részt vevő nemzetpolitikai államtitkár az utóbbi évek legfontosabb eredményei közé sorolta a nemzeti összetartozás tudatának megerősítését.

 

„A legfontosabb az, hogy a nemzeti összetartozás érzését, a magyarság élményét, a hazaszeretet élményét meg tudtuk erősíteni gyermekeinkben, fiataljainkban, magyar közösségeinkben, Magyarországon, a Kárpát-medence régióiban és a diaszpórában egyaránt”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Potápi Árpád János, aki azzal a 211 huszár hagyományőrzővel és lovas zarándokkal együtt érkezett a szombati pünkösdi búcsú helyszínéül szolgáló csíksomlyói hegynyeregbe, akik a Székelyföld különböző útvonalait bejárva összegyűjtötték és eljuttatták Csíksomlyóra az útba eső közösségek szalagra írt imáit.

 

Az államtitkár rámutatott: nemcsak az oltár mellé helyezett, botra feltűzött üzeneteket hozták el Csíksomlyóra. A Nemzetpolitikai Államtitkársághoz a világ minden tájáról, Kanadától Ausztráliáig, Argentínától a skandináv térségig mindenhonnan jöttek üzenetek, csakúgy mint magyarországi és erdélyi településekről.

 

Potápi Árpád János elmondta: az összegyűjtött üzenetek alapvető mottója a csíksomlyói búcsú idei jelmondata a Pax et Bonum – a Béke és Jóság, illetve a biztonság volt.

 

„Mindannyian azt szeretnénk, hogyha nemzetünk minden tagja, a gyermekeink, fiataljaink és időseink egyaránt a következő időszakot, a következő évet is békében élhetnék le. Békét kívánunk Kárpátaljának, békét kívánunk Ukrajnának, szolidaritásunkról biztosítjuk a kárpátaljai magyarságot és minden ukrajnai nemzet fiát”

 

– zárta köszöntőjét a nemzetpolitikai államtitkár.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.