Nyitókép forrása: anadolu

 

Törökország ütközózónát hozhat létre Szíriában – írja a Stratfor amerikai hírszerző ügynökség. Május 23-án Recep Tayyip Erdogan török államfő már utalt rá, hogy katonailag kiterjesztheti a török pufferzónát Szíriában, a Törökországgal közös határ mentén, ami jelenleg Ankara tart katonai megszállás alatt.

 

Azóta már Manbij, Tal Rifaat és Kobani szír városok egy újabb török hadművelet lehetséges célpontjaivá váltak. Ezeket a városok a kurdok ellenőrzik. Bár a Kurd Munkáspárt, a PKK az USA és az EU szemében hivatalosan terrorszervezet, a PKK-hoz hasonló csoportok ernyőszervezete a Szíriai Demokratikus Erők a nyugati szövetségesek oldalán harcoltak Szíriában (is) az Iszlám Állam ellen, és a háború folyamán bevették ezeket a városokat.

 

Ankara 2019-ben már egyszer katonai offenzívát indított a kurdok által ellenőrzött szír területek ellen, ám stratégiai célját – egy szír menekültekkel „feltöltött”, török ellenőrzésű pufferzóna létrejöttét – még nem érte el.

 

 hirdetes_300x300  

Ez most megváltozhat. Ankara úgy véli, hogy egymillió szír menekült betelepítésével, és a kurdok visszaszorításával megszilárdulhat a török befolyás a térségben, és csökkenhet a kurd fegyveresek Törökországba való bejutásának esélye.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!