Nyitókép: mti

 

Komoly vitát váltott ki Kövér László Hír TV-nek adott interjúja ukrán körökben. A helyzet odáig fajult, hogy az ukrán külügy jelentést kér a magyar házelnök mentális állapotáról, hogy „annak megfelelően tudjanak viszonyulni az Országgyűlés elnökének szavaihoz”.

 

Kövér Lászlót a nemzeti összetartozás napján többek között arról is kérdezte a Hír TV riportere, hogy ha vége a háborúnak, számítania kell-e a kárpátaljai magyarságnak valamiféle retorzióra az ukrán kormány részéről.

 

A magyar házelnök válaszában kifejtette, hogy Volodimir Zelenszkij magatartása előtt értetlenül áll. Mint fogalmazott:

 

 hirdetes_400x285  

„nem emlékszem rá, hogy egy segítségre szoruló, bajban lévő ország vezetője olyan hangot mert volna megütni bárkivel szemben, mint amilyen hangot Zelenszkij elnök úr nem csak Magyarországgal szemben, hanem akár a német kancellárral szemben is megüt”.

 

A Házelnök hozzátette,

„aki segítségre szorul, az kérni szokott udvariasan, akár persze konokul, kitartóan, de mindig csak kérni, sohasem követelőzni és végképp nem fenyegetőzni. Fenyegetőzni az ember általában az ellenségeivel szemben szokott, azokkal szemben, akit barátul akar megnyerni, ritkán. Itt van egy személyes, pszichés probléma, amivel én a magam részéről nem tudok mit kezdeni
– húzta alá.
„Szamarat füléről, bolondot beszédéről”

 

Az ukrán elnöki hivatal Facebook-bejegyzésben válaszolt a házelnöknek.

„Az emberek mindig is bölcsek, és évszázadok óta tudják, hogyan reagáljanak a magyar Országgyűlés tiszteletlen elnökéhez hasonló »nempolitikusok« elfogadhatatlan és barbár kijelentéseire”

 

– írta a bejegyzésben a kijevi elnöki hivatal helyettes vezetője, Andrij Szibiha, majd hozzátette:

 

„Sok mondanivalója van annak, aki bűnös. A szamarat a füléről, a bolondot a beszédéről ismered fel. Hosszú beszéd, rövid ész.”

 

Zelenszkij tanácsadója: „Magyarország szándékosan olaj-mézeskalácsra váltja az elhunyt ukrán gyerekek lelkeit”

 

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója is reagált Kövér László Ukrajnával kapcsolatos gondolataira. A tanácsadó Twitteren fejtette ki a véleményét, „az európai család egyetlen problémás országa Magyarország, amely megakadályoz bármilyen reakciót Oroszország rémtetteire Ukrajnában”.

 

Szerinte „Budapestnek nem kellene kérkednie a kannibál álláspontjával, mivel az ilyen kijelentéseket nem díjazza a történelem. A kéziratok nem égnek el. Az orosz hóhérok ölnek, erőszakolnak és városokat pusztítanak el”

 

– fogalmaz a tanácsadó, kiemelve, hogy eközben Zelenszkij a népéért küzd, Európa pedig segít neki és lőszereket ad a küzdelemhez. A tanácsadó végezetül azt írta, hogy

„Magyarország szándékosan olaj-mézeskalácsra váltja az elhunyt ukrán gyerekek lelkeit. Szégyen.”

 

Az ukrán külügy jelentést kért Kövér mentális állapotáról

 

Élesen reagált az ukrán külügy Kövér László kijelentéseire, jelentést kért Kövér mentális állapotáról, hogy „annak megfelelően tudjanak viszonyulni az Országgyűlés elnökének szavaihoz”.

 

A kijevi külügyminisztérium szóvivője szerint a magyar politikusok továbbra is mosdatják Oroszországot, ami szerinte nem meglepő, mert a történelem folyamán „Magyarország többször is a gonoszok” felé fordult.

 

Szijjártó kiáll Kövér mellett

 

Az ukránok kirohanása után hétfőn Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is reagált közösségi oldalán. Mint írja, Kövér Lászlónak teljesen igaza van, még akkor is, ha ezen az ukránok felháborodnak.

 

Miközben Magyarországon az elmúlt hónapokban több tízezer ember dolgozott azért, hogy segítséget nyújtsunk a háború sújtotta Ukrajnának és az ukrán embereknek, addig az ukrán politikusok folyamatosan elfogadhatatlan hangnemben beszélnek Magyarországról, provokálnak minket, hazugságokat állítanak és próbálnak minket befeketíteni.

 

írja Szijjártó, majd kiemeli, hogy „a köszönet hangján egyszer sem szóltak”.

 

Mindezek alapján Kövér Lászlónak teljesen igaza van, még akkor is, ha ezen az ukránok felháborodnak.

zárta Szijjártó.

 

mandiner.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.