Nyitókép: Royal Navy/Luron Wright

 

Az amerikai erők és szövetségeseik visszafoglalják a fiktív ellenség kezére került szigeteket – ez volt az egyik forgatókönyve a vasárnap indult BALTOPS 22 fedőnevű NATO-hadgyakorlatnak. A Balti-tengeren rendezett hadműveleten idén 14 tagország – Magyarország nincs köztük –, valamint a házigazda Svédország és Finnország képviselteti magát, utóbbiak szerepe azért is különleges, mert nemrégiben jelentették be csatlakozási szándékukat a katonai szövetséghez – írja a Magyar Nemzet.

 

A harci játékokon több mint 75 repülőgép, 45 hajó és hétezer katona vesz részt. A BALTOPS 22 hivatalos célja a NATO egységének és erejének bemutatása, és annak közös gyakorlása, hogyan biztosítják a Balti-tenger stabilitását és szabad hajózhatóságát. Közben különféle tengerészeti feladatokat hajtanak végre, mint amilyen a kutatás-mentés, a tengeralattjárók elleni harc, az aknamentesítés vagy akár a támadás kétéltű járművekkel.

 

A NATO nem is csinált titkot belőle, hogy egyáltalán nem véletlen, hogy az ukrajnai háború árnyékában idén a hadgyakorlat 30 százalékkal nagyobb, mint az megszokott. A BALTOPS 22 ettől eltekintve független az aktuális világpolitikai helyzettől, a hadgyakorlatot 1972 óta minden évben megrendezik, amiről hagyományosan Oroszországot is tájékoztatják (sőt általában meghívják).

 

 hirdetes_400x285  

Oroszország szomszédságában a háború ellenére is változtatás nélkül megtartják az előre eltervezett hadgyakorlatokat. Csak nemrégiben, május végén ért véget a Lengyelországot és a Baltikumot is érintő, amerikai vezetésű Defender Europe 2022 hadművelet, amelynek célja Európa megvédésének gyakorlása volt. Márciusban pedig Norvégiában, alig száz kilométerre az orosz határtól rendezték meg a Cold Response 2022 NATO-hadgyakorlatot.

 

magyarnemzet.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.