Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Hiro Komae

 

A ukránok nem engedik be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatóját Európa legnagyobb nukleáris létesítményébe, a Zaporozzsjai erőműbe. Kijev közlése szerint azért nem hagyják jóvá Rafael Grossi látogatását, mert a főigazgató „csak jelenlétével akarja legitimizálni az erőművet elfoglaló orosz haderő jelenlétét – derül ki a VG cikkéből.

 

Az ukrán csak akkor bólintanak rá a látogatásra, ha visszafoglalják az oroszoktól a létesítményt.

 

Korábban Grossi úgy nyilatkozott, hogy az ukránok kérésére néznék meg a hat, egyenként 10reaktorral rendelkező atomerőművet.

 

 hirdetes_400x285  

Az Ukrajna elleni orosz invázió csaknem elejétől Zaporozzsjia orosz kézen van, ahogy az erőmű is. A NAÜ és az erőmű között azonban megszakadt az adatközlő kapcsolat. Az ukránok most azt állítják, hogy gyűlnek az adatok a szervereken, és ha az oroszok visszaállítják az ukrán Vodafon internethálózatát a térségben, továbbítják az adatokat a NAÜ-nek.

 

Oroszország néhány héttel ezelőtt azzal fenyegette meg Ukrajnát, hogy leválasztja a ukrán elektromos áram fogyasztás ötödét fedező erőművet az ukrán hálózatról, ha nem fizeti meg az erőműben termelt energiát.

 

Grossi szerint Kijev állítása „abszurd”, nem azért menne a zapozzsjai erőműbe, hogy „tiszteletköröket tegyen”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.