Nyitókép forrása: A képen Kirill Petkov bolgár miniszterelnök látható. Forrás: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Szakad a bolgár kormány, és az újabb, a tavalyinál is súlyosabb belpolitikai válság kapcsán egészen drámai történések zajlottak le. A bolgár belügyminiszter bejelentette, hogy a Bojko Boriszov egykori kormányfő regnálása idején autópályákra szánt százmilliók végezték magánszemélyek számláin, vagy építettek belőle utak helyett luxusingatlanokat.

 

Bojko Raskov bolgár belügyminiszter június 9-én tartotta az egetverő korrupcióról szóló sajtótájékoztatót, egy nappal azután, hogy a legutóbbi választásokból második legerősebb erőként kikerülő Van Ilyen Nép (ITN) párt vezetője, Szlavi Trifonov kijelentette, kilép a kormányból és minisztereit is visszahívja.

 

Trifonov súlyos összetűzésbe került Kiril Petkov bolgár miniszterelnökkel. Trifonov 3,6 milliárd bolgár leva (1,84 milliárd euró) pótlólagos költségvetési keretet követel a pártja által birtokolt regionális fejlesztési minisztérium számára, Petkov szerint pedig a párt olyan cégeknek akarja átjátszani az összegeket, amelyek Bojko Boriszov kormányzása idején százmilliókat loptak el az útépítésre szánt forrásokból.

 

 hirdetes_300x300  

Rashkov állítása szerint 1 milliárd leva (több mint félmilliárd euró) landolt annakidején jogtalanul különböző cégek és magánszemélyek számláján.

 

A Közúti Infrastruktúra Ügynökség fejlesztési és kivitelezési tervek vagy szerződés nélkül fizetett ki például 200 millió eurónak megfelelő levát az Avtomaisztráli állami vállalatnak a Hemus autópálya három szakaszáért. Ebből bő negyvenmilliót előre utaltak. A cég végül 14 millió euróból Szófia központjában vásárolt ingatlanokat. 8 millió eurót tovább utaltak egy másik cégnek, provízióként pedig félmillió euró jutott egy harmadik cég ügyvezetőjének számlájára. Bizonyos összegeket pedig az Egyesült Arab Emírségekbe utalva tüntettek el. Az ilyen példákból több is van, egy cég például a lefölözött autópálya-pénzekből luxuslakóparkot épített magának.

 

intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.