Nyitókép forrása: defensenews.com

 

Az egyik legjelentősebb változás az európai politikában, amit az ukrajnai háború előidézett, az Németország fegyverkezéshez való hozzáállása. A német szövetség parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács pénteken kétharmados többséggel elfogadta a német alkotmány módosítását, ami lehetővé teszi, hogy a költségvetési korlát ellenére Berlin 100 milliárd euró kölcsönt vegyen fel hadserege fejlesztésére.

 

A módosításra korábban a Bundestag már rábólintott, nem kevés politikai alku után, a szocdem-zöld-liberális kormánykoalíciónak ugyanis nem volt elég ereje a javaslat átvitelére. A CDU/CSU például kikötötte, hogy csak akkor támogatja a módosítást, ha a törvénybe bekerül a pénzek elköltésének ellenőrzése is, és ha évente a német GDP 2 százalékára viszik fel a védelmi kiadásokat. Ez durván a szlovák GDP háromnegyedét jelentené évente.

 

A Friedrich Merz által vezetett, lassan újra magára találó német kereszténydemokraták ugyanis azzal vádolták meg a Zöldeket, hogy nem a hadseregre akarnak költeni, hanem a kölcsönként felvett pénzeket cégek támogatására vernék el. A Zöldek egyébként tényleg „kiberbiztonságra” hivatkozva szeletet kértek az összegből.

 

 hirdetes_300x300  
Az eredeti összeget jócskán lefaragták

 

Végül azonban a látványos kiadásnövelést enyhén szólva is visszavágták. A 100 milliárd eurót arra használják, hogy három évre felvigyék a védelmi kiadásokat 2 százalék fölé. Aztán egyébként is választások jönnek, a folytatás a következő kormány problémája lesz.

 

A kérdés most már az, hogy mire költik el a lefaragott, de azért még így is tekintélyes összeget. Lehet, hogy mérföldkőnek számít a fegyverkezés politika tabujának ledöntése, ugyanakkor valódi fordulatot nem jelent, ha az összeg nem hatékonyan kerül felhasználásra. És persze az is kérdés,  hogy mennyi idő alatt akarják a fejlesztéseket elvégezni.

 

Légierő

 

A tervek szerint 40,9 milliárd eurót fordítanak a német légierő, a Luftwaffe fejlesztésére, és amerikai ötödik generációs F-35-ös vadászgépeket vásárolnak. Ezen kívül 60 nagy teherbírású katonai Chinook CH-47F helikoptereket is vételeznek – ezeket a Boeing gyártja. A németeknél rendszeresített Tornado vadászgépeket lecserélik.

 

A 40,9 milliárdból egy szeletke jut majd a franciákkal és spanyolokkal közös európai vadászgépprogramra, az FCAS-ra, valamint az elektronikus hadviselésre tervezett új Eurofighter gépek fejlesztésére.

 

Haditengerészet és gyalogság

 

A német haditengerészet 19,3 milliárd euróval lesz gazdagabb, új K130-as korvetteket, F126-os fregattokat, U-212CD-s tengeralattjárókat akarnak vásárolni, és új rakétákat.

 

Kétmilliárdot fordítanak a gyalogsági felszerelések modernizálására. Ez viszonylag kis összegnek tűnik, még mindig jobb, mi ami eddig volt. A korábbi keretösszeg olyan szegényes volt, hogy hat évig tartott volna az összes katona bakancsának lecserélése (katonánként három bakancsra számolva). A dologból nem kis sajtóbotrány lett, például a Litvániába küldött német kontingens tagjainak is meggyűlt a bajuk az ottani zordabb téli időjárással.

 

Szárazföldi haderő

 

A szárazföldi hadsereg 16,6 milliárdos szeletet kap. Elsősorban a Fuchs (Róka) nevű páncélozott gyalogsági szállítójárművek lecserélése lenne időszerű, és fontos lenne befejezniük a franciákkal közösen fejlesztett új MGCS tankot, félmilliárdot pedig harcászati mesterséges intelligencia-kutatásra költenének.

 

Nagy meglepetésre az Ukrajna kapcsán sokat emlegetett Marder páncélosokat helyettesítő új Puma járművek nem kapnak pénzt a csomagból. A Pumáknál egyébként elég ellentmondásos közbeszerzésről van szó, és elég sok a panasz az új gépre.

 

A Postoj.sk szerint alapelvárás az volt, hogy olyan páncélost fejlesszenek ki, amely ellenáll a házikészítésű bombáknak, aknáknak, és az intenzív gyalogsági tűznek. Ez sikerült is, a jármű elképesztően szívós lett, ám ennek megvolt a maga ára: sokkal nehezebb, drágább és belterét illetően szűkebb lett, mint elődei.

 

Ami  súlyt illeti, a jármű 41 tonnát nyom, és a maxmális védelemmel szereleik fel, akkor a szállítása két repülőgépet vagy két térőt igényel: egyszer a járművet kell célba juttatni alapfelszereltséggel, másodszor pedig a pótlólagos páncélzatot.

 

A logisztikai gyengeségek miatt ezért a szárazföldi haderő most inkább mozgékonyságot és könnyedséget preferálná, így többet emlegetik manapság a Boxer tanszportereket. Valószínű azonban, hogy a Pumát sem fogják teljesen parkolópályára tenni, az ukrán háború is megmutatta a gyalogság biztonságos célbajuttatásának fontosságát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!