Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Mértéktartó gondolkodásra ösztönzött Ferenc pápa a La Civiltà Cattolica nevű lapnak adott interjújában, ami kedden jelent meg. Ferenci pápa kijelentette, hogy bizonyos elemeiben részleges harmadi világháború zajlik a világban, és hangsúlyozta, hogy el kéne szakadni a háború egyoldalú megközelítésétől. „Nem pártolom Putyint, de elutasítom a helyzet leegyszerűsítését Ukrajnában. Csak azt látjuk, ami megdöbbentő, azt a drámát, ami ide vezetett, már nem” – mondta.

 

„Itt nincsenek metafizikai jófiúk és rossz fiúk. Valami globális van kialakulóban, olyan elemekkel, amelyek szorosan összefonódnak egymással. (…)

 

Amit látunk, az az a brutalitás és vadság, amellyel ezt a háborút az oroszok által használt csapatok, általában zsoldosok folytatják. A valóságba az oroszok szívesebben küldenek előre csecseneket, szíreket, zsoldosokat. De az igazán veszélyes, hogy csak ezt a szörnyűséget látjuk, és elmulasztjuk az teljes képet, ami ennek a háborúnak a hátterében bontakozik ki, egy olyan háborúnak, amelyet talán kiprovokáltak, vagy elmulasztottak megakadályozni”

 

fogalmazott a katolikus egyházfő. Úgy folytatta:

 

 hirdetes_400x285  

„Nem, nem vagyok Putyin-párti. Leegyszerűsítő és téves lenne ezt állítani rólam. Egyszerűen az ellen vagyok, hogy egy bonyolult helyzetet jófiúk és rosszfiúk szembenállására egyszerűsítsenek le, anélkül, hogy figyelembe vennék a probléma gyökereit és a szálakat mozgató önérdekeket, amelyek nagyon összetettek.”

 

mondta Ferenc pápa. Emlékeztetett, hogy míg Ukrajnára figyel a világ, máshol is háborúk tombolnak, például Afrika egyes részein, Észak-Nigériában, vagy Kongó északi részén, ahol „szintén harcok dúlnak, de senkit sem érdekel”.

 

„A világ háborúban áll. (…) Én úgy látom, hogy már kihirdették a harmadik világháborút. Ez olyasmi, amin el kell gondolkodnunk. Mi  történik az emberiséggel, hogy egy évszázadon belül három világháborúja is volt? (…) Ez csapás az emberiségre. Arra kell gondolni, hogy egy évszázad alatt három világháború is kirobbant, és minden alkalommal ott volt mögöttük a fegyverkereskedelem”

 

érvelt. A normandiai partraszállás példáján keresztül mutatott rá, hogy lehet ünnepelni az akkori győzelmeket, de senki sem figyel arra az árra, hogy a győzelmet több tízezer fiatalember élete árán vivíták ki.

 

„Miért mondom el ezt? Mert azt szeretném, ha a sajtó a háború emberi oldalával foglalkozna. Szeretném, ha megértenék a háború emberi drámáját. Nagyon jó, ha geopolitikai számításokat mutatunk be, de meg kell próbálni megmutatni a temetőket, az elesett katona anyjának drámáját, (…) akinek ajtaján kopogtat a postás, és átad egy levelet, amelyben megköszönik, hogy fiút adott a hazának, aki aztán az anyaország hőseként halt meg. (…)”

 

mondta Ferenc pápa. Hozzátette,

 

„a NATO nem érti meg, hogy Oroszország birodalomként gondolkodik, és nem engedi meg más hatalmaknak, hogy megközelítsék.”

 

VaticanNews.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.