Külügyek

Meghiúsult a civilek evakuálása a szeverodonyecki vegyiüzemből

A népi milícia szerint a gyár területét reggel óta csak egy idős férfi hagyta el

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak

 

Meghiúsult a civilek evakuálása szerdán az orosz és a luhanszki szakadár erők által körülzárt szeverodonyecki Azot vegyiüzem területéről, amiért a luhanszki “népi milícia” az ukrán fegyveres erőket tette felelőssé.

 

A milícia szerint az ukrán hadsereg ágyúzta a reggel megnyitott humanitárius folyosót, amelyen keresztül a civileket konvojban szállították volna el Szvatovébe. A tájékoztatás szerint az Azot (Nitrogén) üzem földalatti helyiségeiben rekedt emberek az ukrán oldalról érkező tűz miatt öt napja még vízért sem tudták elhagyni a létesítményt.

 

A népi milícia szerint a gyár területét reggel óta csak egy idős férfi hagyta el, de csak véletlenül, mert nem volt tudomása a meghirdetett humanitárius folyosóról. Az illető azt mondta, hogy a létesítményben 70-75 helyi illetőségű civil tartózkodik, és az ukrán katonák nem szóltak nekik, hogy elmehetnének.

 

Vitalij Kiszeljov, a csak Moszkva által függetlennek elismert “Luhanszki Népköztársaság” belügyminiszter-helyettese szerda reggel a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az Azot földalatti bunkerjeiben és műszaki folyosóin 1000-1200 civilt, köztük 127 gyereket tarthatnak fogva az ukrán egységek.

 

Az üzemben lévő fegyveresek száma Kiszeljov szerint mintegy 2500 lehet, akik közül 500-600 külföldi. Számukra az orosz védelmi minisztérium felajánlotta a “mariupoli típusú megadás” lehetőségét.

 

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Kalibr cirkálórakéták a Lviv megyei Zolocsivnál megsemmisítettek egy, a NATO által Ukrajnába szállított fegyverek, egyebek között amerikai M777-es tarackok lőszerét tároló raktárt. Emellett precíziós légi indítású rakéták a Dnyipropetrovszk megyei Orlovcsina vasútállomása környékén megsemmisítettek amerikai és európai országokból érkezett, a Donyec-medencei hadszíntérre szánt nagy mennyiségű fegyvert és katonai felszerelést.

 

A beszámoló értelmében a harcászati légierő csapásai több, mint 300 “nacionalista” halálát okozták, valamint tíz tankot és más páncélozott járművet semmisítettek meg, a légvédelem pedig egy Szu-25-ös repülőgépet, hat drónt, és 12 Uragan-rakétát lőtt le.

 

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 203 repülőgépet, 131 helikoptert, 1211 drónt, 339 légvédelmi rakétarendszert, 3558 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 524 rakéta-sorozatvetőt, 1958 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3623 speciális katonai járművet veszítettek.

 

A donyecki “népi milícia” közölte, hogy luhanszki és orosz támogatással immár 238 települést “szabadított fel” a szakadár régióban. A nagyrészt szintén orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megye hatóságai bejelentették, hogy elkezdték az önkéntesek összeírását az ukrán fegyveres alakulatok elleni védekezéshez. A tájékoztatás szerint már több, mint kétszázan jelentkeztek. A herszoni kereskedelmi kikötőben szerdai hivatalos tájékoztatás szerint újraindult a munka, az infrastruktúra helyreállítása és a felkészülés a rakományok indítására.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket