Nyitókép forrása: SITA/Jakub Julény

 

Szlovákia érdekes is, hogy Mondenegró és a Nyugat-Balkán más országai is az Európai Unió tagjaivá váljanak – jelentette ki Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter montenegrói munkalátogatásán,.

 

„A Nyugat-Balkán továbbra is külpolitikai prioritásunk marad és alapvető érdekünk, hogy Montenegró és a többi térségbeli ország a lehető leghamarabb EU-tagokká váljanak. Ez hozzájárulna az európai kontinens stabilitásához. Természetesen, azt is észben kell tartani, hogy a sikeres integráció értékeben a feleknek teljesíteniük kell feladataikat”

 

fogalmazott Korčok.

 

A szlovák külügyér szerint Montenegró csatlakozása kérdésében kulcsfontosságú szerep jut a podgoricai kormány jogállam irányába tett lépéseinek.

 hirdetes_810x300  

 

(Ritka pillanatok egyike, amikor a szlovák külpolitikai álláspont találkozik a magyar külpolitikai irányokkal – még retorikában is. A Nyugat-Balkán uniós integrációja ilyen. Ez különösen azok számára rossz hír, akik mindenáron zátonyra vinnék a V4-et. Ez a példa is mutatja, hogy a látványos témákon kívül vannak még területek, ahol a Visegrád Csoport talál közös nevezőt. Az sem mellékes, hogy a Nyugat-Balkán integrációját rossz szemmel nézik a nyugati tagállamok, akik szélesebb EU helyett mélyebb, központosítottabb EU-t akarnak kialakítani, a tagállami hatáskörök visszavágásával – a szerk.)

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.