Nyitókép forrása: Avichai Socher/IDF

 

Politikának alárendelt rossz katonai döntések miatt Ukrajna elég rossz helyzetben van a donbaszi csatát illetően, és még arrogánsabban követel újabb és újabb fegyverszállítmányokat. A követelés egy dolog, ha a mennyiség esetleg nem felel meg Ukrajna elvárásainak, akkor minősíthetetlen hangnemben üzenget az illető országnak. Ezúttal Izrael tapasztalhatta meg az EU-tagságra pályázó Ukrajna politikai kultúráját.

 

Kornijcsuk izraeli ukrán nagykövet azzal vádolta meg Izraelt, amivel már Magyarországot is: hogy valójában oroszbarát, mert a háború kezdete óta nem nyújtott katonai segítséget Ukrajnának. Sőt, az ukrán nagykövet szerint az izraeli sajtó nem foglalkozik érdemben Ukrajnával, úgy tesz, „mintha nem is lenne ott háború”.

 

Az ukrán nagykövet nem sokat köntörfalazott, közölte:

 

 hirdetes_810x300  

„Azt akarom, hogy az izraeli kormány kimozduljon a komfortzónájából, térjen vissza a valóságba. Izraeli segítségre van szükségünk”

 

mondta.

 

Ez annyi tesz, hogy Ukrajna igényt tart a legendás izraeli légvédelmi rendszerre, a Vaskupolára. Az Iron Dome egy viszonylag könnyen mozgatható, több egységből álló légvédelmi rendszer, amely a kis hatótávolságú rakétákkal szemben nyújt jó védelmet – a legendákkal ellentétben azonban nem száz százalékosat.

 

Az ukrán nagykövet szerint nem adományt akarnak, hanem megvásárolnák a Vaskupolát – kérdés miből, hiszen Ukrajna a puszta államigazgatás fenntartásához is külföldről várja a dollármilliárdokat, kvázi fizetésképtelen. Ha lenne is adásvételi szerződés, senki sem tudja, mikor kerülne ténylegesen kifizetésre – és kinek a pénzéből…

 

Az Iron Dome adávételével kapcsolatban a Mandiner.hu megjegyzi:

 

Az Iron Dome fejlesztéséhez és gyártásához ugyanis az USA 2011 óta nyújt anyagi segítséget, milliárdos tételekben. 2014 óta a két ország egyezsége értelmében az exportjogok is szabályozva vannak, az együttműködési megállapodás pedig azt is rögzíti, hogy az Iron Dome egyes alkatrészeit amerikai cég (konkrétan a Javelineket is gyártó Raytheon) gyártja. Az USA teljes hozzáférést kap az Iron Dome technológiájához is, miközben a tulajdonjog Izraelnél marad.

 

A háború kitörése előtt néhány héttel Ukrajna az Egyesült Államokat környékezte meg, hogy gyakoroljon finom nyomást Izraelre a Dome eladása ügyében,

ám Jeruzsálem hallani sem akart az üzletről, nem csinálva titkot belőle, hogy el akarja kerülni a közvetlen konfrontációt Oroszországgal. Túl azon, hogy az ukrán kormány akkor csalódottságának adott hangot, nem bélyegezte meg Izraelt, mint ugyanezt az érvet hallva Magyarországgal tette.

 

Nem meglepő az izraeliek távolságtartása. Oroszország ott van Szíriában, miközben a Hezbollah támadási Izrael ellen gyakorta indulnak Szíria területéről. Ha Jeruzsálem kapcsolata megromlik Moszkvával, Moszkva megakadályozhatja, hogy Izrael fellépjen a Szíria felől érkező támadásokkal, például azzal, hogy légvédelmi rendszerei célba veszik a bevetésre menő izraeli vadászgépeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.