Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

Joe Biden amerikai elnök még áprilisban figyelmeztette Lloyd Austin védelmi minisztert és Antony Blinken külügyminiszert, hogy Ukrajna kapcsán finomítsanak retorikájukon – közölte a washingtoni politikai hírportál, a The Hill.

 

A figyelmeztetésre azután került sor, hogy Austin ukrajnai látogatásakor kijelentette, hogy a Biden-adminisztráció célja, hogy Ukrajna győzzön és minél jobban meggyengítse Oroszországot. Blinken később egyetértően csatlakozott Austin kijelentéséhez. 

 

Ezt követően egy videókonferencián Biden mindkét miniszterét krtizálta, amiért „kijelentésükkel túlságosan messzire mentek”, messzebbre a szükségesnél. Ezt több belső informátor megerősítette az NBC televíziónak is.

 

 hirdetes_810x300  

Biden attól tartott, hogy Austin kijelentése irreális célokat tűzne ki és bevonhatja az USA-t egy oroszok elleni háborúba. A Biden-adminisztráció most azt hangsúlyozza, hogy bár jelezték Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy enyhítsen feltételein a békét illetően, de azt is leszögezték, hogy nem fog nyomást gyakorolni Kijevre a háború befejezésére. Legalábbis erről írt a The Hil.

 

„Nem fejtünk ki Kijevre nyomást, hogy engedményeket tegyen [az oroszoknak], ahogy teszik azt egyes európai országok. Sosem kértük, hogy területekről mondjon le. (…) Hosszú háborút tervezünk, szándákunkban áll erre felkészíteni az amerikai népet és készek vagyunk további pénzügyi forrásokat kérni a Kongresszustól”

 

idézte az NBC egy neve elhallgatását kérő amerikai kormánytisztviselő.

 

Štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.