Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Harp nem mutatott bizonyítékot a forrás hitelességére vonatkozóan, korábbi munkássága azonban hitelt ad az általa közölt információknak.

 

A nyugati mainstream sajtóban is releváns haditudósítóként számon tartott Seth Harp amerikai oknyomozó újságíró  drámai beszámolót közölt. Egy neve elhallgatását kérő amerikai önkéntes, aki Ukrajna oldalán harcol a donbaszi fronton, illúzióromboló nyíltsággal beszélt az ukrán haderő gyengeségéről,  a harctéri szervezetlenségről, a szükségtelenül elesett katonákról.

 

A Harp által közzétett beszámoló szerint az ukrán baráti alakulatok egymást lövik, elégtelen az egységek közti információmegosztás és kommunikáció, a harctéren teljes a káosz, a tüzérségi támogatás pedig rosszul szervezett.

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai önkéntes elismerte, hogy az ukránok elképesztően bátran harcolnak, de nagyon rosszul szervezettek, rengeteg eszközt és életet pocsékolnak el az elégtelen tervezés miatt.

 

„A halálesetek és a sebesültek száma elkerülhető lett volna, ami itt van, az teljes káosz”

 

fogalmazott az amerikai önkéntes.

 

Példaként említette, hogy egy alkalommal Szeverodonyecknél két órán keresztül harcoltak egy szárazföldi egységgel, amelyről később kiderült, hogy egy baráti rajról van szó az ukrán különleges erők kötelékéből.

 

Hallott már olyat is, hogy az ukrán erők megöltek egy brit SAS mesterlövészt a BTR páncélozott csapatszállítójuk ágyújával, mert senki sem szólt nekik, hogy erősítést kapnak. A híradások szerint egyébként nem csak az ukránok oldalán gyakori a baráti tűz, hanem a hasonló egyenruhák miatt az oroszoknál is.

 

Egy alkalommal az ukránok felrobbantottak egy hidat, holott a túloldalon voltak még egységeik, akiket így elvágtak a sajátjaiktól. A tüzérek képzetlenek, nem elég aktívak.

 

Állítása szerint ilyen szervezettség és képzetlenség mellett az ukránok nem fognak tudni nyerni.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Harp nem mutatott bizonyítékot a forrás hitelességére vonatkozóan, korábbi munkássága azonban hitelt ad az általa leközölt információknak.

 

 

Mindkét oldalon gondok vannak a morállal

 

Jelenleg az ukrán haderő nagyon súlyos helyzetben van Szerverodonyecknél. Egyes becslések szerint naponta akár 1000 katonát is vesztenek, plusz a sebesültek, a soraikat képtelenek ugyanilyen ütemben feltölteni. Az oroszok tüzérségi fölénye hatalmas, ami annak ellenére is érvényesülni tud, hogy az ukránok által kapott nyugati fegyverek kétségtelenül korszerűbbek.

 

A felőrlés orosz taktikája a szakértők szerint abból, hogy az oroszok megindítanak egy támadást, és amint az ukránok kilövik az első harckocsit, azonnal visszavonulnak. A harckocsi kilövésével az ukránok felfedik a tartózkodási helyüket, az orosz tüzérség ezt a helyet porrá lövi, majd jön egy újabb orosz előrenyomulás az első kilövésig, visszavonulás, és így tovább. Gyakorlatilag méterről méterre haladnak így előre.

 

Hatalmas áldozatok lehetnek mindkét oldalon, épp ezért az ukrán és az orosz haderő is ugyanazzal az egyre növekvő problémával kénytelen szembenézni: a dezertálással. Az ukránok térfelén ez egy újabb keletű probléma, ami egyenesen arányos a harctéren elszenvedett veszteségekkel. Az oroszoknál a helyzet bonyolultabb. Mivel Moszkva szerint ez nem háború, hanem csak különleges hadművelet, gyakoribb a parancsmegtagadás, sőt, a tisztek és alárendeltjeik között is sok a fegyverrel való fenyegetőzés.

 

Körkép.sk, portfolio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.