Nyitókép forrása: SITA/Patrick Pleul/dpa via AP

 

Németország rendkívüli intézkedéseket foganatosít az energiaellátás biztosítása érdekében. Az ok az Oroszországból érkező földgázmennyiség csökkentése. Az intézkedések között van például a szénerőművek áramtermelésének növelése.

 

„Hogy csökkentsük a gázfogasztást, muszáj csökkentenünk a földgázból előállított áram mennyiségét, ezért nagyobb mértékben használjuk a szénerőműveinket”

 

jelentette be Robert Habeck (a Zöldek első embere) gazdasági miniszter és alkancellár.

 

Habeck azt is elmondta, hogy korlátozni akarja az földgáz ipari fogyasztását, ezért még a nyáron elkészítenek egy olyan „aukciós modellt”, amivel ösztönözni fogják az ipari fogyasztókat a takarékoskodásra. A megtakarított földgázmennyiséget a tartaléktárolókba irányítsák, amelyek a fűtési szezon készleteit tartalmazzák.

  hirdetes_300x300   

 

A német kormány célja a gáztárolók mihamarabbi feltöltése a lehető legmagasabb szintre, mivel nő a veszélye, hogy Oroszország teljesen leállítja a gázszállítást Európa felé. Egy ilyen körülménynek tartalékok nélkül beláthatatlan következményei lennének a fűtési szezonban.

 

A német szövetségi kormány a lakosságot is takarékosságra intette. Elégtelen takarékoskodás esetén a kormányzat akár törvényt is elfogadhat erre vonatkozóan, jelentette ki Habeck. A német árszabályozási hivatal, a Bundesnetzagentur már belengette a lakások felfűtésére vonatkozó maximális hőfok törvényi korlátozását.

 

Németország az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete sikeresen csökkentette függőségét az orosz gáztól 55 százalékról 35 százalékra, elsősorban norvég és holland gáz beszerzésével, illetve LNG (cseppfolyósított földgáz vásárlásával) – írja a TASR szlovák hírügynökség.

 

Lesz elég gáz a következő fűtési szezonra? Moszkva keresztülhúzta Európa számítását

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!