Nyitókép forrása: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, sajtóhírek szerint Németország másodfokú gázpiaci vészhelyzetet készült bevezetni. Az eredeti információk azonban arról szóltak, hogy csak július 8-tól. Kiderült, hogy sokkal hamarabb.

 

Gyakorlatilag egy nappal a híreszteléseket követően, ma, június 23-án elrendelték a másodfokú gázpiaci vészhelyzetet, amelynek egyik lényeges tulajdonsága, hogy lehetővé teszi a gázfogyasztás korlátozását például azzal, hogy engedi az árak megemelését a fogyasztás visszafogása céljából.

 

Az elsőfokú (beavatkozás nélküli megfigyelést elrendelő) vészhelyzetet Robert Habeck gazdasági miniszter és alkancellár március 30-án rendelte el.

 

 hirdetes_400x285  

A múlt hét második felében a Németországba menő gázszállításokat a Gazprom különböző okokra hivatkozva 40 százalékra csökkentette.

 

„Gázválság van, a ház mostantól hiánycikk, az árak már most is magasak és fel kell készülnünk a további emelkedésre. Ez nem játék”

 

szögezte le Habeck.

 

Anémet kormány a gáztárolók feltöltését jelölte meg az elsődleges célnak. Enélkül ugyanis valószínűleg lehetetlen biztosítani a téli időszakra a fűtést és energiaellátást. A német gáztárolók 55-600 százalékon állhatnak jelenleg. Ez azért is fontos, mert Németország készletezi az európai gáztartalékok zömét.

 

Körkép.sk, Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!