Nyitókép forrása: Pixabay.com

 

A nagy francia energiaszolgáltatók vasárnap felszólították a háztartásokat és a vállalatokat, hogy „haladéktalanul korlátozzák energiafogyasztásukat”, és „készüljenek fel a fenyegető energiaválságra”.

 

„Közösen kell dolgoznunk a fogyasztásunk csökkentésén, hogy visszanyerhessük mozgásterünket”

 

Az Engie-től Caterine MacGregor, az EDF-től Jean Bernard Levy és a TotalEnergies-től Patrick Pouyanne írta alá az erről szóló nyílt levelet, jelezve, hogy az orosz gázszállítás jelentős visszaesése valamint karbantartási problémák miatt korlátozottá válhat az villanyáram-termelés.

 

 hirdetes_810x300  

Elisabeth Borne francia miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy kormánya prioritása a franci gáztárolók feltöltése – ezek jelenleg 59 százalékon állnak, az EU irányelve szerint 80 százalékra kellene őket felölteni, kérdés, hogy ez elegendő-e a következő téli szezon teljes lefedezésére.

 

A francia sajtó márciusban kezdett el arról cikkezni, hogy a kormány tárgyalásokba bocsátkozott a TotalEnergies-szel az LNG fogadási kapacitásainak növeléséről, miután az Egyesült Államok kifejezte hajlandóságát az EU-ba irányuló LNG-szállítások növelésére. (Ahogy korábbi elemző cikkünkben rámutattunk, az európai LNG terminál fogadóképessége két és féleszer kisebb a szükségesnek, vagyis a jelenleginél is jobban visszaesik az importált orosz gáz mennyisége, nem lesz meg a 80 százalékos felöltést Európában – a szerk.)

 

Reuters, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!